Nagyvilág

2010.04.30. 13:01

Gyakran a sokcsillagos szállodákban fertõzõdnek meg az utazók hepatitisszel

<p>Leginkább a hepatitis A és B fertõzéssel kell vigyáznia a magyar utazóknak ezen a nyáron is - többek között erre hívja fel a figyelmet az Egészségtudatos Utazásért Program pénteki közleménye.</p>

A szakemberek szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az európai járványügyi figyelõrendszer adatai azt mutatják, hogy az ilyen fertõzések "melegágya" Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Horvátország, Spanyolország és Portugália. Az utazók figyelmét az ÁNTSZ arra is felhívja, hogy gyakran a sokcsillagos szállodákban betegszenek meg a nyaralók , mivel a háttérben dolgozó fertõzött személyzet aránya magas lehet.

Tavaly Magyarországon 373 új hepatitises és 9 maláriás megbetegedést jelentettek. A szakemberek szerint valószínûleg valamennyi megelõzhetõ lett volna megfelelõ felkészüléssel, védekezéssel, például az utazás elõtt idõben beadott hepatitis elleni oltással, vagy malária elleni gyógyszeres kezeléssel. A megelõzés hiánya azért sem érthetõ, mivel évek óta ismert tény, hogy a Földközi-tenger kagylóinak több mint 40 százaléka hepatitis A vírussal fertõzött.

A WHO adatai szerint a világon minden percben 19 ember fertõzõdik meg hepatitis A vírussal, évente összesen 10 millióan. A nem szennyezett étellel-itallal, hanem vérrel és testnedvekkel terjedõ hepatitis B-vel pedig a világon minden harmadik ember fertõzõtt, összesen több mint 2 milliárd beteget tartanak nyilván. Ezért is fordulhat elõ, hogy még a fejlett országok szállodáiban és éttermeiben is sok utazó megfertõzõdik. Ezeken a helyeken ugyanis gyakran alkalmaznak bevándorlókat, akik között elõfordulhatnak fertõzöttek is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!