Nagyvilág

2010.04.21. 19:16

Felodják a katyn-i vizsgálati anyagok titkosítását?

<p>Megnyithatja az utat az 1940-es katyni mészárlás titkosított vizsgálati dokumentumainak nyilvánosságra hozatala elõtt az orosz Legfelsõ Bíróságnak egy szerdai döntése - közölte egy orosz emberi jogi csoport.</p>

A Memorial nevû csoport azért fordult a legfõbb bírói testülethez, mert tavaly a moszkvai városi bíróság elutasította kérvényüket, hogy szüntessék meg a dokumentumok titkosítását.
Az orosz Legfelsõ Bíróság döntése akkor történt, amikor jól érzékelhetõ közeledés van Lengyelország és Oroszország között a tragédia kapcsán is. 70 évvel ezelõtt Sztálin titkosrendõrsége, az NKVD 22 ezer lengyellel végzett, miután az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktummal a bolsevik és a náci diktatúra felosztotta Lengyelországot. A tömeggyilkosságot a SZK(b)P Politikai Bizottsága által 1940. március 5-én hozott döntés alapján hajtotta végre az NKVD a Szovjetunió területén lévõ hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és fõtisztek ellen. A tömeggyilkosságok indítéka az volt, hogy a lengyel tisztikar volt a lengyel értelmiség gerince, így a vérengzés az értelmiség lefejezését, az esetleges ellenállás megtörését szolgálta.

Az áldozatokat a Szmolenszk melletti Katyn-ban, a Tver melletti Mjednojében és a Harkov elõvárosát képezõ Pjaticsaki erdeiben ásott tömegsírokban hantolták el. Mind a gyilkosságokat, mind pedig az áldozatok eltüntetését nagy titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az elsõ tömegsírokat a megszállt területeken, Katyn erdeiben. Késõbb, miután a Vörös Hadsereg visszafoglalta a területet, õk is kihantolták a sírokat, és a nácikra fogták a gyilkosságokat.

2004-ben az orosz katonai ügyészség lezárta a katyn-i tömeggyilkosság "végsõ" vizsgálatát, és elutasította, hogy háborús bûntettnek vagy emberiesség elleni bûncselekménynek minõsítse azt. Az ügyészség titkosította a vizsgálati anyagot, mire a Memorial bírósághoz fordult. Tavaly a moszkvai városi bíróság elvetette a jogvédõ csoport beadványát, ezután a Memorial a Legfelsõ Bíróságnál fellebbezett.

A legfõbb bírói testület nem a titkosítás megszüntetését rendelt, csupán visszautalta az ügyet, és a moszkvai városi bíróságot újratárgyalásra kötelezte. "Ez már önmagában biztató, és egy dolgot biztosan jelent: elmozdulást a katyn-i ügyben, és az orosz-lengyel kapcsolatokban"- mondta Arseny Roginszkij, a Memorial vezetõje az AFP-nak.

A lengyel-orosz kapcsolatokban egy tragédia már kiváltotta a változást. Lech Kaczynski lengyel államfõt, a feleségét és a lengyel közélet valamint hadsereg magas rangú tagjait akkor érte Szmolenszk közelében repülõszerencsétlenség, amikor a katyn-i tömeggyilkosság 70-ik évfordulóján az emlékezõ helyre tartottak. A tragédiára az orosz vezetés a legmélyebb együttérzéssel reagált.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!