Nagyvilág

2010.04.12. 21:01

Az iráni elnök azt kéri az ENSZ főtitkárától, hogy vizsgáltassa ki szeptember 11-e "valódi hátterét"

<p>Levelet írt az ENSZ főtitkárának az iráni elnök, aki arra kéri Ban Ki Mun-t, hogy indítson vizsgálatot a 2001. szeptember 11-i terrortámadások ügyében - közölte hétfőn az iráni média.</p>

"A legkevesebb, amit Öntõl várunk excellenciás uram, hogy független és megbízható tényfeltáró csoportot hoz létre, amely széleskörûen kivizsgálja a szeptember 11-én történtek mögötti valódi tényezõket" - áll a levélben az iráni hírügynökségek jelentése szerint.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök márciusban nagy hazugságnak nevezte a szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatos amerikai magyarázatot, amely szerinte arra szolgált, hogy "elõkészítse az Irak és az Afganisztán elleni támadásokat". A keményvonalas iráni elnök többször közölte már: nem hiszi el, hogy az al-Kaida tervelte ki és hajtotta végre a csaknem háromezer ember halálát okozó New York-i és washingtoni támadásokat. Januárban "ugyanolyan gyanús ügynek nevezte, mint a Holokausztot", amit 2005-ben mítosznak minõsített.

Ahmadinezsád egyebek mellett azt is követeli a levélben, az ENSZ ítélje el a NATO-t, amely szerinte "a regionális terrorcsoportokat támogatja Irán ellen, és állítsák bíróság elé a NATO felelõseit".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!