Nagyvilág

2010.03.06. 20:23

Oroszországi vonatmerényletek - legalább 8 terroristát öltek meg a biztonsági erõk

<p>Legkevesebb nyolc lázadóval végeztek az orosz biztonsági erõk, tízet pedig elfogtak abban az akciósorozatban, amely a 2007-es és 2009-es vonatmerényletek tetteseinek felkutatását célozta - közölték az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattól szombaton.</p>

A szolgálat igazgatója azt írta az orosz elnöknek tett jelentésében: bizonyítékokat találtak arra, hogy ez a csoport hajtotta végre a 2007-es és a 28 ember halálát okozó 2009-es vonatrobbantást.

Szombat délelõtt az Oroszországhoz tartozó Ingusföld elnöke azt közölte, hogy megölték az orosz biztonsági erõk az észak-kaukázusi iszlamista lázadók egyik kulcsfiguráját, Alexander Tikmirovot, muzulmán nevén Szaid Burjatszkijt. Õt gyanúsították a Nyevszkij expressz elleni tavaly novemberi robbantás irányításával. A Moszkvából Szentpétervárra tartó vonatot november 27-én érte támadás: a hátsó három vagon kisiklott, az utasok közül 28-an meghaltak, csaknem százan pedig megsebesültek. Az orosz hatóságok szerint Timirov állt a Nyevszkij expressz vonalán elkövetett korábbi támadás hátterében, 2007 augusztusában. Akkor 60-an sebesültek meg.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld Moszkva-barát elnöke pénteken azt állította, hogy Tikmirov külföldi titkosszolgálatok ügynöke volt, de nem mondta meg, mely országokra gondol. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat szombati közleménye szerint "nyolc terrorista halt meg, köztük Tikmirov, aki a csecsen vezér, Doku Umarov helyettese volt a Kaukázusi Emirátus nevû szervezetben.

A szolgálat igazgatója, Alexander Bortnyikov azt jelentette az orosz elnöknek, hogy március 3-án és 4-én hajtották végre az akciókat Ingusföldön. Azt mondta Dmitrij Medvegyevnek: "bizonyítékokat találtak, hogy a likvidált terroristák felelõsek a tavaly novemberi Nyevszkij-merényletért és a 2007. augusztusi támadásért is".

"Folytassák a nyomozati munkát a bizonyítékok teljes feltárása érdekében. Az elvégzett akciósorozat eredményei sajnos azt mutatják, hogy ezek az alattomos csoportok nem hagynak fel tevékenységükkel" - zárta le a biztonsági szolgálat fõnökének jelentését az orosz elnök szombaton.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!