Nagyvilág

2010.03.06. 13:43

Megölték a Nyevszkij expressz elleni terrotámadás feltételezett irányítóját

<p>Megölték az orosz biztonsági erõk az észak-kaukázusi iszlamista lázadók egyik kulcsfiguráját - közölte szombaton az Oroszországhoz tartozó Ingusföld elnöke.</p>

A hatóságok szerint a férfi irányította a Moszkvából Szentpétervárra tartó Nyevszkij expressz elleni tavaly novemberi robbantásos merényletet, amelyben 28-an meghaltak, és csaknem 100-an pedig megsebesültek.

Az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség jelentés szerint Junusz-Bek Jevkurov, Ingusföld elnöke azt közölte, hogy egy különleges akcióban végeztek Alexander Tikmirovval - vagy muzulmán nevén Szaid Burjatszkijjal - Ingusföld legnagyobb városa, Nazran közelében. Az iszlamista lázadók egyik vezetõjeként ismert Tikmirov halálhírét már szerdán közölte egy magát megnevezni nem kívánó biztonsági tisztségviselõ. Tikmirov a Mongóliával határos vidéken, Oroszország legnagyobb buddhista régiójában, Burjátföldön nõtt fel, majd késõbb áttért az iszlám hitre.

Tikmirov a csecsen vezér, Doku Umarov által vezetett a Kaukázusi Emirátusban játszott kulcsfontosságú szerepet. Ez a szélsõséges szervezet vállalta magára a Nyevszkij expressz elleni tavaly novemberi robbantásos merényletet elkövetését. A Moszkvából Szentpétervárra tartó expresszvonat elleni támadás november 27-én történt, a hátsó három vagon kisiklott, az utasok közül 28-an meghaltak, csaknem százan pedig megsebesültek. Az orosz hatóságok szerint Tikmirov irányította a terrortámadást.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!