Nagyvilág

2010.03.04. 17:57

Lemeztelenítő szkenner: visszautasították, ezért nem repülhettek

<p>Nem engedtek fel két muzulmán nőt egy Pakisztánba tartó repülõgépre egy brit repülőtéren, miután nem voltak hajlandóak alávetni magukat a testszkenneres vizsgálatnak</p>

Erről csütörtökön számoltak be repülõtéri tisztségviselõk. A Nagy-Britanniában élõ két nõ vallási és orvosi okokra hivatkozva utasította el a biztonsági vizsgálatot a sok vitát kiváltott szerkezettel, amelynek kamerái majdnem meztelenre vetkõztetik az utasokat, felfedve a ruha alá rejtett tárgyakat. Ez volt az elsõ ilyen eset Nagy-Britanniában.

A két muzulmán nõ február 19-én akart a pakisztáni fõvárosba repülni Manchesterbõl. A manchesteri repülõtér közlése szerint véletlenszerûen választották ki õket a testszkenneres vizsgálatra, de a két nõ nem voltak hajlandó alávetni magát az átvilágításnak.

A repülõtér szóvivõjének elmondása szerint vallási és orvosi okokra hivatkozva utasították vissza az ellenõrzést. A repülõtér biztonsági szolgálata fél órán át próbálta meggyõzni a két muzulmánt, meghallgatva aggályaikat, amelyeket azonban nem tudtak eloszlatni. "Ezért, a kormány testszkennerekrõl szóló szabályozása értelmében nem engedhették fel a repülõgépre a két nõt" - mondta el a szóvivõ.

A brit repülõtereken február elsejétõl kötelezõvé tették a testszkennerek használatát. A berendezést október óta önkéntes alapon használták a manchesteri repülõtéren, ahol az utasok nagyjából öt százaléka megy át a szerekezeten. Február elseje óta 15 ezer utast vizsgáltak át a "lemeztelenító" berendetéssel.

Ez a mostani volt az elsõ olyan feljegyzett eset Nagy-Britanniában, amikor egy utast ezért nem engedtek fel egy járatra, mert nem volt hajlandó a testszekenneres vizsgálatra.

A berendezés sok vitát váltott ki. Többen személyiségi jogi aggályokat fogalmaztak meg a lemeztelenító géppel kapcsolatban, mások szerint a szerkezet egyátalán nem hatékony a terrortámadások megakadályozására.
A hetekben egyébként fatvát (vallásjogi határozatot) bocsátott a testszkennerek ellen egy amerikai muszlim csoport, megtiltva a vallás követőinek, hogy a repülőtereken alávessék magukat a berendezéssel elvégzendő ellenőrzésnek.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!