Nagyvilág

2010.03.02. 16:48

Kihirdették a kormánykoalíció megszûnését Ukrajnában

<p>Az ukrán parlament elnöke a kedd délelõtti plenáris ülésén kihirdette, hogy a kormánykoalíció megszûnt létezni, mert nem tudja bizonyítani, hogy többségben van.</p>

Julija Timosenko kormányfõ szerint a házelnök jogtalanul járt el. Az Ukrán Legfelsõbb Tanács várhatóan szerdán szavaz a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványról.

Volodimir Litvin házelnök azt követõen jelentette be a kormánykoalíció megszûnését, hogy a keddi ülést megelõzõen a frakciók vezetõivel egyeztetett. A résztvevõk megállapították, hogy a kormánykoalíció már nem rendelkezik az egyszerû többséghez szükséges 226 szavazatos támogatottsággal. A tanácskozásról egyedül a jelenlegi kormányfõ, Julija Timosenko neve által fémjelzett tömörülés frakciójának vezetõi hiányoztak.

A parlament elnöke azzal indokolta bejelentését, hogy a házszabály legutóbbi módosítása nyomán a többségi koalíciónak március 1-ig a résztvevõ képviselõk aláírásaival bizonyítaniuk kellett volna a kormányzáshoz való létjogosultságát.

Julija Timosenko miniszterelnök délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy törvénytelennek tartja a történteket. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az eddigi parlamenti többséget alkotó három frakció közül kettõ - a Juscsenko-párti Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) és a Litvin nevét viselõ tömörülés - elárulta a demokratikus koalíciót, és ezzel az "utolsó erõd is elbukott, amiért még érdemes lett volna harcolni".

Az ukrán "Vas Lady" bejelentette továbbá, hogy azonnal távozik hivatalából, amennyiben a parlament szerdán megszavazza az új államfõ, Viktor Janukovics pártja által a kormánnyal szemben beterjesztett bizalmatlansági indítványt. Ellenkezõ esetben pedig az általa vezetett kormány a legállhatatosabb többségi ellenzéket fogja képezni az új elnök "nemzetáruló politikájával" szemben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!