Nagyvilág

2010.03.11. 17:54

GÖRÖG VÁLSÁG - Tüntetéses és összecsapások

<p>Görögországban több helyen is összecsapások voltak csütörtökön tüntetõk és a rohamrendõrök között a kormány megszorító intézkedései miatt, miközben az országban egynapos általános sztrájkot tartanak több százezren.</p>

Egyelõre nem tudni, hogy vannak-e sérültjei az összecsapásoknak, és hogy hányan nem vették fel a munkát. A kormány intézkedéseit bírálta a rendõrszakszervezet is.

Az athéni parlament közelében csuklyás fiatalok romboltak több üzletben, kövekkel és égõ benzinespalackokkal dobálták meg a rendõröket, akik válaszul könnygázt vetettek be ellenük. Közben több ezren békésen vonultak fel a görög fõvárosban. Anarchistáknak nevezett fiatalok csaptak össze a rendõrökkel a Mûszaki Egyetem közelében is. Ott több tucat üzletet törtek össze a hatóságok által 300 fõsre becsült rendbontók.

Egy kisebb csapat betörte az üzletek kirakatait a fõváros fõterén, az Omonián. A rendõrség bejelentése szerint eddig több tucat vandált vettek õrizetbe Athénban.

Tömegtüntetés volt Thessaloniki-ben is. A hatóságok szerint egy csoport több karton tojást és joghurtot lopott az egyik szupermarketben, majd azokkal dobálták meg a kormány helyi épületét az észak-görögországi városban.

A szakszervezetek több mint egymillió embert szólítottak fel, hogy lépjenek sztrájkba csütörtökön. A szocialista kormány ugyanis drasztikusan intézkedéseket vezetett be, mert az ország 2009-es költségvetésének hiánya elérte a GDP 12,7 százalékát, illetve az államadósság a csaknem 300 milliárd eurót. A sztrájk miatt nincs tömegközlekedés, nem járnak a kompok, a reptereken minden járatot töröltek. Zárva tartanak az iskolák, és a kórházak is csak a sürgõs eseteket látják el. Sztrájkolnak az újságírók, és nem dolgoznak a kormányhivatalokban, még az adóhivatal dolgozói is beszüntették a munkát.

A tüntetéseken a kormányt és az Európai Uniót elítélõ táblákat lehetett látni. Az egyiken azt lehetett olvasni: "Még ha meg is akarnak félemlíteni minket, az intézkedések nem fognak mûködni". A másikon azt: "Emberek vagyunk, nem számok". Egy harmadikon: "Európának változnia kell, vagy tönkremegyünk.". Egy negyediken: "Háború a kapitalisták ellen. Ez a munkások válasza."

Az egyik tüntetésen részt vett Christos Fotopoulos, a rendõrszakszervezet elnöke, aki szerint a kormány intézkedései minden közalkalmazottat sújtanak, beleértve a rendõröket is. Mint mondta, törölték a rendõrök a bónuszát, ami a bérük felé teszi ki. A békés tüntetéseken megtapsolták az egyenruhás rendõröket és tûzoltókat.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!