Nagyvilág

2010.03.06. 14:09

Ennyi idős a világegyetem!

<p>A korábbi számításokat most egy új, precíz módszerrel támasztották alá.</p>

A Világegyetem méretére és korára, valamint az univerzum tágulásának sebességére vonatkozó számításokat most egy új, precíz módszerrel támasztották alá, amely a galaxisokat optikai "lencsékként" alkalmazza, hogy más galaxisokat vizsgáljon rajtuk keresztül - írja a HVG.hu.

Az új vizsgálati módszer alátámasztotta a korábbi számításokat, miszerint a Világegyetem belül 13,75 milliárd éves. (A hibahatár 170 millió év). Ugyancsak sikerült alátámasztani az úgynevezett sötét energia erejét, amely a Világegyetem gyorsuló tágulásáért tehető felelőssé - olvasható a Space csillagászati hírportálon.

Az égboltot vizsgálva az asztronómusoknak nehéz különbséget tenni a nagyon fényes, ám távoli galaxisok, valamint haloványabb, de a Földhöz közelebb lévő csillagok, galaxisok között. A nehézség leküzdésére amerikai kutatók az úgynevezett galaktikus lencsézés módszerét választották, hogy meghatározzák azt a távolságot, amelyet a fénynek meg kell tennie a fényes, aktív galaxisoktól, hogy elérje bolygónkat. A metódus lényege, hogyha két galaxis véletlenül pontosan azonos látóirányba esik az égbolton, a közelebbi csillagváros gravitációs tere ív alakú foltokká torzítja a távolabbi képét, vagy szerencsés esetben akár egy komplett gyűrűvé, melynek neve Einstein-gyűrű.

Az így lencsézett, távolabbi galaxis látszólagos fényessége akár a 30-szorosára is nőhet, megkönnyítve ezzel a jelenség vizsgálatát. 
Az így nyert adatokat összehasonlították a Hubble űrtávcső által szolgáltatott információval. A kutatók a módszer segítségével az univerzum kiterjedésére, valamint a tágulás némely részletére is következtethetnek.

Folytatás az eredeti oldalon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!