Nagyvilág

2010.03.10. 17:03

Elõzetes letartóztatásban az orosz vonatrobbantás tíz gyanúsítottja

<p>Moszkvába szállították és elõzetes letartóztatásba helyezték azt a tíz embert, akiket a 28 halottat követelõ novemberi vonatrobbantással gyanúsítanak az orosz hatóságok - jelentette szerdán az orosz sajtó.</p>

A gyanúsítottakat március 2-án fogták el. Az akció közben meghalt egy ismert iszlamista vezér is, aki állítólag a tavaly novemberi merényletet irányította.

A tíz gyanúsítottat Ingusföldön fogták el az orosz biztonsági erõk egységei, majd Moszkvába repültek velük, ahol hivatalosan is gyanúsítottnak nyilvánították õket - közölte a Kommerszant címû orosz lap. Egy moszkvai bíróság pedig elrendelte elõzetes letartóztatásukat - jelentette az Interfax orosz hírügynökség..

A Kommerszant információi szerint az egyik letartóztatott azután vált gyanússá, hogy házában olyan detonátorokat találtak, amelyek megegyeztek a 2009 novemberi vonatrobbantáshoz használt szerkezettel. A másik kilenc gyanúsítottat, akik mind egy családhoz tartoznak, egy március másodikán végrehajtott rajtaütésen tartóztatták le.

A legnagyobb ingusföldi város, Nazran közelében, egy faluban nyolc lázadót öltek meg az orosz biztonsági erõk. A halottak között volt az észak-kaukázusi iszlamista lázadók egyik kulcsfigurájának számító Alekszander Tikmirov - muzulmán nevén Szaid Burjatszkij - is.

Az orosz hatóságok szerint Tikmirov irányította Nyevszkij expressz elleni, tavaly novemberi robbantásos merényletet. A Moszkvából Szentpétervárra tartó vonaton 28-an haltak meg, és majdnem százan megsebesültek, amikor két házilag barkácsolt bomba robbant fel a csaknem kétszáz kilométer per órás sebességgel haladó vonat alatt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!