Nagyvilág

2010.03.30. 17:44

Beomlott Néró palotájának egy része Rómában

<p>Beomlott kedden az ókori római császár, Néró földalatti palotájának egy része, senki sem sérült meg.</p>

Egy műemlékekkel foglalkozó olasz tisztségviselő szerint a keddi mennyezetomlás "aggasztó jel" az időszámítás szerinti első században épített és már gyenge lábakon álló palotában.


A Róma központjában található Arany Ház (Domus Aurea) egy nagyjából hatvan négyzetméteres szakasza omlott be - közölte az olasz tisztségviselő. Áldozatokra nem bukkantak a romok alatt. Az épületen karbantartás végeztek az omláskor, és le volt zárva a turisták elől.

A naponta nagyjából ezer turistát fogadó földalatti műemlék egy részét 18 évig tartó munkálatok után, 1999-ben nyitották meg a látogatók előtt. Két évvel később rövid időre be kellett zárni, mert a mennyezet egy része beszakadt. Az olasz kormány 2005 végén újból lezáratta a palotát a turisták elől, mert a heves esőzések miatt nagy volt a veszélye egy újabb omlásnak. A műemlék több mint egy évig volt zárva. A mostani mennyezetomlást feltehetően beszivárgó víz okozta.

A palotát időszámítás szerint 64-ben kezdték el építeni Néró császár parancsára, a Rómát elpusztító tűzvész után. Az épületet négy évvel később fejezték be. Néró azonban nem élvezhette ki a fényűző palota kényelmét, 68-ban öngyilkos lett ugyanis.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!