Nagyvilág

2010.03.06. 17:33

A legmagasabb francia kulturális díjjal tüntették ki Stevie Wondert

<p>A legmagasabb állami kulturális díjjal tüntették ki szombaton Stevie Wondert Franciaországban. Az 59 éves amerikai dalszerzõ és popénekes a "Mûvészet és Irodalom Parancsnoka" nevû elismerést vette át a francia kulturális minisztertõl Párizsban.</p>

A többszörös Grammy-díjas Steve Wonder 2006-an elhunyt édesanyjának és azoknak ajánlotta a kitüntetést, aki szavai szerint lehetõvé tették, hogy átvehesse a francia állam elismerését. "Ahogy hallgattam a szavait, elõtörtek az emlékek 1964-bõl, amikor elõször jöttem Párizsba, és akkor velem volt anyám is" - mondta elérzékenyülve a zenész a mellette álló miniszternek, a néhai francia államfõ unokaöccsének, Frédéric Mitterrandnak.

A díjátadáson megjelent a volt kulturális miniszter, Jack Lang, aki elsõként terjesztette fel Steve Wondert a kitüntetésre. Az elismerést megkapta korábban a dél-afrikai írónõ Nadine Gordimer, a brit filmszínész Roger Moore és a libanoni díva Fairuz is. "Francia állampolgárként, közhivatalnokként és kulturális miniszterként csak annyit tudok mondani, hogy szeretjük Önt" - közölte Mitterrand, aki zenei zseninek nevezte az amerikai énekest.

Steve Wonder egyébként polgárjogi aktivistaként is tevékenykedett.. Egyike volt azoknak, akik azért küzdöttek, hogy minden év januárjának harmadik hétfõje Martin Luther King Nap legyen az Egyesült Államokban. Ez meg is történt: 1983-ban törvénybe foglalták a nemzeti nap megtartását. Az énekes Barack Obama egyik híve. A párizsi ceremónián kijelentette, hogy támogatja az amerikai elnök tervét az egészségbiztosítási rendszer bõvítésével kapcsolatban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!