Nagyvilág

2010.02.01. 07:52

Visszatér Kínába a tokiói reptéren élõ aktivista

<p>Visszatérhet Kínába az az emberjogi aktivista, aki három hónapja él a japán fõváros nemzetközi repterén. Az eset némileg hasonlít Steven Spielberg "Terminál" címû filmjéhez, bár Feng Csung-hu elhagyhatta volna a légikikötõt.</p>

A kínai férfi november 4-e óta lakik a tokiói Narita nemzetközi repülõtéren, miután a kínai hatóságok nyolcszor is megtagadták tõle, hogy hazautazzon. Legutóbb a sanghaji reptéren próbálkozott, de visszafordították. Ezután döntött úgy, hogy a tokiói légikikötõben marad, noha érvényes japán vízuma van, amivel hivatalosan beléphetett volna a szigetország területére. A kínai nagykövetség munkatársai azonban nemrég közölték vele, hogy hazaengedik, így véget vetett tiltakozó akciójának.

Az 55 éves emberjogi aktivista azután érkezett Japánba, hogy letöltötte legutóbbi, 41 napos börtönbüntetését Kínában. Az Amnesty International nemzetközi jogvédõ szervezet szerint Feng Csung-hu már többször volt õrizetben tevékenysége miatt.

Az AFP az eset kapcsán emlékeztetett Steven Spielberg 2004-es "Terminál" címû filmjére, amely az egyik New York-i reptéren rekedt utasról szól. A fõhõs - akit Tom Hanks Oscar-díjas színész alakít - megérkezésekor kiderül, hogy a hazájában kitört forradalom miatt érvénytelenné vált az útlevele és a vízuma, így az Egyesült Államokba nem léphet be, ugyanakkor hazatérése is lehetetlenné válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!