Nagyvilág

2010.02.05. 07:07

Vádemelés Haitin a baptista "gyerekcsempészek" ügyében

<p>A földrengés sújtotta Haiti hatóságai csütörtökön hivatalosan is vádat emeltek az ellen a tíz amerikai ellen, akik 33 gyereket próbáltak átvinni iratok nélkül a szomszédos Dominikai Köztársaságba. Az öt férfi és öt nõ ellen kiskorúak elrablása, és bûnszövetkezet létrehozása miatt emeltek vádat.</p>

Az Idaho ((ájdahó)) állambeli szeretetszolgálat tagjait a haiti törvények értelmében akár három hónapig is elõzetes letartóztatásban tarthatják, amíg a bíró eldönti, hogy elindítja-e ellenük az eljárást. A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint az emberrablásért akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, ha bûnösnek találják õket.

Haiti igazságügyi minisztere az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy "nem látja okát" annak, hogy a vádlottak elleni tárgyalást az Egyesült Államokban tartsák meg, annak ellenére, hogy a földrengés az igazságszolgáltatási rendszert is romba döntötte Haitin. Az amerikai hatóságok közölték, hogy kapcsolatban vannak az amerikaiakkal, és közelrõl figyelik ügyüket.

A tíz amerikait január 29-én fogták el egy határátkelõnél, amikor 33 gyereket próbáltak átvinni papírok nélkül a Dominikai Köztársaságba. A baptista szeretetszolgálat tagjai azt állították, hogy a gyerekek árvák, és csak segíteni akartak nekik azzal, hogy egy árvaházban helyezik el õket. Késõbb azonban kiderült, hogy kétharmaduknak vannak szüleik, akik a jobb élet reményében személyesen adták át gyerekeiket az amerikaiaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!