Nagyvilág

2010.02.20. 15:34

Több tízezren tüntettek az elbocsátott munkások mellett Ankarában

<p>Több mint 20 ezren tüntettek szombaton Ankarában az állásaikat elvesztõ dohányipari munkások melletti szolidaritásból. A menetet rendkívüli rendõri készültség biztosította a török fõváros központjában, de incidens eddig nem történt.</p>

A demonstráció azon a részen volt, ahol december eleje óta táborozik az állami dohányipari cég, a Tekel magánosítása után utcára került több száz munkás. "A Tekel munkásai nincsenek egyedül. A munkásosztály harcolni fog" - ez volt olvasható az egyik táblán. A tüntetõk azt követelték, hogy az elbocsátott munkásokat helyezze más állami állásba és védje meg jogaikat a kormány. A kormány egyelõre csak szezonális munkát ajánlott fel az eddigieknél jóval kevesebb pénzért.

A szakszervezetek ellentétei azóta mélyülnek a kormánnyal, hogy 2002-ben hatalomra került az Igazságosság és Fejlõdés Pártja, amely akkor azt ígérte, hogy megvédi a munkások és a szegények jogait. Recep Tayyip Erdogan kormányfõ a Tekel privatizációja kapcsán azt mondta korábban, hogy vagy elfogadják február végéig az elbocsátottak a szezonális munkákra vonatkozó ajánlatot, vagy munkanélküliek lesznek. A miniszterelnök azzal is fenyegetõzött, hogy rendõrökkel romboltatja le az Ankara központjában felállított sátortáborukat.

A Tekel-ügyben már volt egy tömegmegmozdulás. Február elején egynapos szolidaritási sztrájkot tartott több ezer közalkalmazott, miután félbeszakadtak a tárgyalások a kormány és a szakszervezetek között.nagyvilág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!