Nagyvilág

2010.02.05. 11:17

Százéves viszkiket találtak Shackleton antarktiszi táborhelye alatt

<p>Öt láda viszkit és brandyt találtak Sir Ernest Shackleton felfedezõ antarktiszi táborhelyénél, amelyek száz évig voltak a jég alatt - közölték pénteken új-zélandi kutatók.</p>

Shackleton 1907 és 1909 között próbálta meg elsõként elérni a Déli Sarkot, sikertelenül. Az alkoholt tartalmazó ládákat a sietõs távozáskor hagyták maguk mögött.

Az öt láda italt annál a táborhelynél találták meg az új-zélandi felfedezõk, ahonnan Shackleton és csapata elindult a Déli Sark elérésére. A jég alól elõszedett ládák közül háromban viszki, a másik kettõben pedig brandy van, legalábbis erre utalnak az azokon lévõ feliratok - közölte Al Fastier az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány munkatársa.

A szervezet korábban az hitte, hogy csak két láda viszki van a jég fogságában. A brandys ládák igazi ráadásnak számítanak - közölte Fastier. Pár láda az idõk során megrepedt, és azokban jég formálódott , valamint egy-két üveg összetörhetett, de az alapítvány biztos abban, hogy több palackot épségben fognak találni. Fastier elmondása szerint a ládák mozgatásakor folyadék lötyögését lehetett hallani, és a környezõ jégben viszki illata terjengett.

Az italokkal a Whyte & Mackay nevû skót szeszfõzde látta el Shackleton expedícióját. A cég fõzõmestere "mennyei ajándékként" jellemezte a felfedezést. Richard Paterson elmondta, hogy a százéves kevert viszki receptje azóta már eltûnt, és a jég alatt talált italok elemzésével lehetséges, hogy újra tudják majd alkotni az ízt.

Shackleton 1907-ben kezdte meg a Nimrod Expedíciót, amellyel elsõként akarta elérni a Déli Sarkot. A felfedezõnek azonban a sarkkörtõl 160 kilométernyire vissza kellett fordulnia csapatával, miután elfogytak készleteik. Shackleton 1909-ban sietve hagyta el csapatával az Antarktiszt, és ott kellett hagyniuk felszerelésük és készleteik egy részét, köztük a szeszes ládákat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!