Nagyvilág

2010.02.11. 17:49

Svéd ex-neonácit tartóztattak le az auschwitzi felirat ügyében

<p>A svéd rendõrség csütörtökön letartóztatta az egykori neonáci vezetõt, Anders Hoegstroem-ot, aki kapcsolatba hozható az auschwitzi "Arbeit Macht Frei (A munka szabaddá tesz)"-felirat ellopásával - közölte egy svéd ügyész.</p>

Agneta Hilding Qvarnstroem szerint "a férfit délután, stockholmi lakásában fogták el. Jelenleg egy rendõrõrsön várja ügyvédjét." Azt egyelõre nem tudni, hogy pontosan mivel vádolják meg a volt neonáci vezetõt. Várhatóan a stockholmi bíróság dönti el, hogy kiadják-e a 34 éves férfit.

Lengyelország február 2-án adott ki európai körözést Hoegstrom ellen.

A lengyel illetékesek szerint Hoegstrom is érintett az auschwitzi felirat ellopásában, amely még tavaly december 18-án történt. A férfi a svéd médiának úgy nyilatkozott, hogy õ lett volna a közvetítõ a rablók és a feliratot megvásárolni szándékozók között, de aztán õ informálta a lengyel rendõröket arról, hogy kik lopták el az "Arbeit Macht Frei"-t. A feliratot végül ellopása után két nappal megtalálták, öt lengyel férfit tartóztattak le és vádoltak meg az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!