Nagyvilág

2010.02.25. 14:48

Ruandai népirtás - a francia elnök beismerte

<p>Elismerte a francia elnök, hogy országa hibát követett el az 1994-es ruandai népirtás idején.</p>

Nicolas Sarkozy ezt akkor mondta, amikor csütörtökön hivatalos látogatást tett az afrikai ország fõvárosában, Kigaliban. Sarkozy azt mondta: "ami itt történt akkor, rákényszeríti a nemzetközi közösséget, beleértve Franciaországot is, hogy beismerje a hibákat, amelyek miatt nem tudták meg akadályozni a fertelmes bûnöket".

1994 áprilisában és májusában mintegy félmillió embert, kisebbségi tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le Ruandában példátlan kegyetlenséggel és a szélsõséges hutu kormány uszítására. Ez a szám óvatos becslés, vannak források, amelyek szerint az egymilliót is elérte a halottak száma, ha nem is ebben a két hónapban, az év végéig mindenképpen.

Sarkozy Ruanda jelenlegi elnökével tartott sajtókonferencián ismerte el a korábbi francia államvezetés hibáit. Paul Kagamé, ruandai elnök egyike azoknak, akik szerint Párizs hozzájárult a vérfürdõhöz. A francia elnök ezt az állítást nem utasította vissza csütörtökön, csupán annyit mondott, hogy "Franciaország akkori vezetése nagymértékben félreértelmezte a helyzetet". A francia elnök közölte, hogy Franciaország, amelynek nagy befolyása volt Ruandára a mészárlás elõtt, "vak volt, mert nem vette észre a készülõ borzalmat, amelyet az akkori ruandai kormány irányított".

Miután Sarkozy megtekintette az áldozatok emlékmûvét, azt írta a könyvbe, hogy "Franciaország népének nevében tiszteletemet fejezem ki a népirtás áldozatainak emléke elõtt". Sarkozy késõbb közölte, hogy országa mindent elkövet azért, hogy a bûnösök bíróság elé kerüljenek.

Franciaországot a jelenlegi ruandai vezetés gyakran azzal is támadta, hogy menedéket ad a felelõsöknek, amit Párizs mindig is visszautasított. Ruanda meg is szakította kapcsolatait Franciaországgal 2006-ban, amikor a terrorista ügyekkel megbízott egyik francia bíró letartóztatási parancsot adott ki Paul Kagamé ruandai elnök ellen annak a gyanújával, hogy szerepe volt Juvénal Habyarimana egykori államfõ 1994. április 6-i meggyilkolásában. Ez a merénylet indította el a mészárlást. A két ország kapcsolatai csak 2009-ben álltak helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!