Nagyvilág

2010.02.16. 18:09

Rendőrségi nyomozás a tévés eutanáziás vallomása után

<p>A brit rendõrség kedden nyomozást indított BBC brit közszolgálati adó egyik veterán mûsorvezetõje ellen, aki egy hétfõn sugárzott mûsorban bevallotta: eutanáziát követett el volt szeretõjén, aki AIDS-es volt.</p>

A most hetvenéves Ray Gosling vallomása újabb adalék a kegyes halál körül Nagy-Britanniában kialakult vitához.

Az Anglia középsõ részén található Nottinghamshire ((natting emsájr)) rendõrség bejelentette, hogy nyomozást indítottak a tévés kijelentése után. A BBC közölte, hogy együttmûködnek a hatóságokkal az ügyben.

Ray Gosling a BBC egyik hétfõi, a témáról szóló dokumentummûsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtõl szenvedõ, gyógyíthatatlannak ítélt szeretõjét. Gosling elmondása szerint a férfit kezelõ orvos egy délután kijelentette, hogy már semmit nem tudnak tenni a betegért. Gosling ezután egy párnával megfojtotta "szörnyû fájdalmaktól szenvedõ" szeretõjét, amikor egyedült marad vele kórházi szobájában.

Gosling egy keddi rádiós interjúban azt állította, hogy szeretõjével megállapodtak arról, hogy ilyen esetben véget vetnek a másik életének, és csak ez alapján cselekedett. Gosling nem árulta el a szeretõ nevét, és azt sem, hogy melyik kórházban történt az eset.

Öngyilkossághoz segítséget nyújtani bûncselekménynek számít Nagy-Britanniában, és a bûnösnek talált emberek akár 14 évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak. Tavaly szeptemberben az angliai és walesi ügyészség belsõ útmutatót adott közre, amelyben pontosították, hogy milyen tényezõk esetén lehet eltekinteni a vádemeléstõl.

A "kegyes halál" lehetõségéért kampányoló aktivisták azonban ennél tisztább, egyértelmû szabályozás bevezetését szeretnék elérni. Legutóbb Terry Pratchett brit író szólalt fel, egy bizottság felállítását követelve, amely dönthetne az egyes eutanáziás ügyekben. A Korongvilág sorozattal világhírûvé vált író 2007-ben jelentette be, hogy Alzheimer-kórban szenved.

Egy február elején megjelent brit közvélemény-kutatás adatai szerint öt emberbõl négy támogatja, hogy a rokonok segíthessenek egy halálos beteg öngyilkosságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!