Nagyvilág

2010.02.11. 13:59

Pofon Washingtonnak: Európa nem ad át banki adatokat

<p>Az Európai Parlament képviselõi csütörtökön nagy többséggel elutasították, vagyis megsemmisítették azt az Európai Unió és az Egyesült Államok között a banki adatok átadásáról szóló megállapodást.</p>

Eszerint, az amerikai nyomozóhatóságok kilenc hónapon keresztül hozzáférhettek volna terrorizmussal vagy annak támogatásával gyanúsított európai személyek banki adataihoz, és információt szerezhettek volna a hozzájuk köthetõ pénzmozgásokról is.

A strassbourgi testület plenáris ülésén 378 képviselõ szavazott az egyezség ellen, 196 mellette és 31-en tartózkodtak. A legfõbb ellenérvek szerint: a megállapodás sértette az uniós állampolgárokra vonatkozó adatvédelmi törvényeket; a banki adatok átadását nem kötötték semmiféle bírósági engedélyhez és határidõhöz; illetve nem rögzítették azt sem, hogy az amerikai hatóságok továbbadhatják-e harmadik félnek az adatokat és, hogy mennyi ideig õrizhetik meg ezeket.

"Ha az amerikai kormányzat azt kérné a washingtini kongresszustól, hogy adják át egy csomó amerikai állampolgár bankadatait egy külföldi hatalomnak, akkor tudjuk, mi lenne a válasz, ugye?" - mondta a holland liberális képviselõ Jeanine Hennis-Plasschaert.

Az Egyesült Államok már korábban figyelmeztetett, hogy az európai parlamenti elutasítás komolyan visszavetheti a terrorizmus elleni harcot. Amerikai diplomaták szerint a banki adatok átadásának köszönhetõen számos terrorakciót sikerült megelõzni.

A globális pénzmozgásokat felügyelõ brüsszeli székhelyû nemzetközi bankközi telekommunikációs társaság (SWIFT) 2006-ban elismerte, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után adott át személyes adatokat az amerikai hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!