Nagyvilág

2010.02.04. 09:47

Nemzetközi egyezményt sértett Ausztria?

<p>A szentgotthárdi önkormányzat szerint Ausztria megsértette az Aarhusi Egyezményt, amikor nem engedte, hogy a város megfellebbezze a rábakeresztúri (heiligenkreuzi) szemétégetõ építési engedélyét.</p>

Ezért az önkormányzat az ENSZ illetékes szakbizottságához fordult, mely úgy döntött, hogy foglalkozik a beadvánnyal - mondta el a Független Hírügynökségnek csütörtökön Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere.

A közvetlenül a magyar határ mellé tervezett osztrák hulladékégetõ tavaly februárban kapta meg az építési engedélyt. Ezt Magyarországról több száz magánszemély és civil szervezet megfellebbezte. Így tett volna Szentgotthárd önkormányzata is, de õket nem engedték részt venni az eljárásban. Bugán József elmondta: az Aarhusi Egyezmény kötelezi az országokat, hogy ilyen ügyekben ügyfélként ismerjék el egymást. Amennyiben a szakbizottság döntése kedvezõ lesz Szentgotthárdnak, akkor az azt jelenti, hogy Ausztriában elölrõl kell kezdeni az egész fellebbezési eljárást, amelynek eredményét egyébként ez év elejére ígérték. Bugán József szerint azonban várhatóan csak a nyárra zárul le az eljárás és addig megszülethet az ENSZ bizottság határozata is.

A szentgotthárdiak kezdettõl fogva tiltakoznak a rábakeresztúri égetõmû ellen, mert az néhány száz méterre épülne városuktól. A város lakói 2008 áprilisában népszavazáson is nemet mondtak a szemétégetõre, bár ennek jogi következménye nincs. Ausztriától a magyar állam hivatalosan is kérte, hogy keressen alkalmasabb helyet a hulladékégetõnek.

A Burgenlandi Tartományi Hivatal tavaly február elején adta ki az építési engedélyt a hulladékégetõre. Március végén több száz szentgotthárdi lakos, valamint környezetvédõ szervezetek fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen. Másodfokon a bécsi környezetvédelmi szenátus jár el. Szentgotthárd már korábban jelezte, hogy amennyiben az osztrák hatóság elutasítja a fellebbezéseket, akkor Szentgotthárd közigazgatási eljárást kezdeményez az építési engedély ellen, majd ha kell polgári peres úton is megtámadja a határozatot, végül az osztrák Alkotmánybírósághoz fordulnak. Tervezik azt is, hogy nemzetközi, a brüsszeli, vagy a hágai bíróság elé viszik az ügyet. Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere korábban úgy nyilatkozott, hogy ezek az eljárások mind halasztó hatállyal bírnak, vagyis amíg véget nem érnek addig nem kezdõdhet el az építkezés.

Az osztrák BEGAS cég eredeti tervei szerint 2011-re készülnének el a hulladékégetõvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!