Nagyvilág

2010.02.02. 07:47

Moszkvát kritizálják a hétvégén feloszlatott tüntetés miatt

<p>A Human Rights Watch nevû jogvédõ szervezet kedden felszólította az orosz hatóságokat, hogy ne akadályozzanak meg békés tüntetéseket. Ezt egy nappal azután tették, hogy az Egyesült Államok, és az Európai Unió is tiltakozott a január 31-ei demonstráción történt letartóztatások miatt.</p>

A moszkvai rohamrendõrök nagyjából száz tüntetõt vettek õrizetbe a nem engedélyezett moszkvai demonstráción, amelyet jogvédõ aktivisták a gyülekezéshez való alkotmányos jog védelmében tartottak.
Az orosz törvények garantálják a gyülekezéshez való jogot, és a békés tüntetõk letartóztatása tökéletes példája annak, ahogy ezt az a hatóságok durván megsértik - áll a Human Rights Watch  moszkvai irodájának közleményében. A nagynevû jogvédõ szervezet felszólította Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, hogy garantálja a gyülekezéshez való jogot az orosz állampolgároknak.

Egy nappal korábban az Egyesült Államok külügyminisztériuma "aggodalmának" adott hangot a vasárnapi tüntetésen történt letartóztatások miatt, a" szólásszabadság, és a szabad gyülekezés elleni újabb csapásként" értékelve a rendõrségi fellépést. Az Európai Unió pedig felszólította Moszkvát, hogy fejezze be "keménykezû" fellépését a demonstrálók ellen.

A moszkvai Triumfalnaja téren nagyjából háromszáz ellenzéki és jogvédõ aktivista jelent meg, de a hatóságok által nem engedélyezett tüntetést nagyjából félóra alatt feloszlatták a kiérkezõ rohamrendõrök. Nagyjából száz tüntetõt tartóztattak le, akiket azóta már szabadon engedtek, és csütörtökön kell bíróság elé állniuk a gyülekezési szabályok megsértése miatt.

Ellenzéki aktivisták július, augusztus, október és december utolsó napján is tartották már ilyen tüntetéseket, amelyek közül egyet sem engedélyeztek az orosz hatóságok. A 31 napos hónapok végén tartott tüntetések az orosz alkotmány 31. cikkelyére utalnak, amely a gyülekezéshez való joggal foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!