Nagyvilág

2010.02.28. 19:38

Meghosszabbítják a brit újságíró gázai õrizetben tartását

<p>A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin szervezet vasárnap bejelentette, hogy meg fogják hosszabbítani a két hete elfogott brit újságíró õrizetben tartását. A szabadúszóként dolgozó dokumentumfilmes, Paul Martin az elsõ külföldi, akit a Hamász õrizetbe vett gázai hatalomátvétele óta.</p>

A Hamász belügyminisztériumi szóvivõje elmondta: egy hétfõi meghallgatáson kérni fogják a bíróságot, hogy 15 nappal hosszabbítsa meg Paul Martin õrizetben tartását. Több idõre van ugyanis szükségük a brit újságíró elleni nyomozás lezárásához.

A szabadúszóként dolgozó dokumentumfilmest február 14-én vették õrizetbe egy gázai bíróságon, amikor egy palesztin mellett tanúskodott, akit azzal vádoltak, hogy együttmûködött Izraellel. A gázai belügyminisztérium azzal gyanúsítja Martint, hogy "megsértette a palesztin törvényeket és biztonsági kockázatot jelent", de azt nem részletezték, hogy pontosan mit értenek ezen.

A férfi ügyvédje elmondta, hogy védence ellen egyelõre nem emeltek vádat. Az ügyvéd közlése szerint várhatóan újabb 15 nappal hosszabbítják majd meg Martin letartóztatását. A palesztin törvények értelmében ennyi ideig lehet valakit vádemelés nélkül õrizetben tartani.

Palesztin jogvédõ szervezetek adatai szerint Paul Martin az elsõ külföldi, akit a Hamász õrizetbe vett azóta, hogy 2007 júniusában átvette az irányítást a Gázai övezet felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!