Nagyvilág

2010.02.19. 07:21

Kisrepülõ csapódott egy texasi épületbe - két halott

<p>Két holttestet találtak a texasi épületben, amelybe csütörtökön repült bele kisgépével egy amerikai férfi - közölték az amerikai hatóságok. Az esetnek 13 sérültje van, közülük kettõ súlyos állapotban fekszik egy kórházban.</p>

A hivatalos jelentések szerint a pilóta szándékosan csapódott az amerikai adóhivatal épületébe Austin városában.

A kisgép becsapódása után kigyulladt épületben két holttestet találtak, akiket még nem azonosítottak - közölte Austin város rendõrségi szóvivõje. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó szóvivõ nem volt hajlandó megerõsíteni, hogy a pilóta is halottak között van. Korábban egy, az épületben dolgozó embert, és a pilótát tartották eltûntként nyilván.

Az amerikai adóhivatal épületében nagyjából 190 embert dolgozott csütörtökön, amikor helyi idõ szerint délelõtt tíz órakor a hétemeletes épületbe csapódott az egymotoros kisgép. Szemtanúk beszámolója szerint a második emeletnek nekirepült gép hatalmas robbanással tûzgolyóvá változott. Az ott dolgozó emberek közül 13-an sérültek meg, közülük kettõt kellett kórházba szállítani, állapotukat súlyosként jellemezték.

Amerikai tisztségviselõk elmondása szerint a férfi azért követte el tettét, mert dühös volt az amerikai szövetségi kormányzatra, egészen pontosan az adóhivatalra. A Joseph Andrew Stack néven azonosított férfi búcsúlevelet hagyott az interneten tette elõtt, amelyben azzal vádolja az adóhivatalt, hogy tönkretette az életét. Az 53 éves férfi feltehetõen saját házát is felgyújtotta, mielõtt a repülõgépbe ült, bár ezt még vizsgálják a hatóságok.

A Fehér Ház szóvivõje közölte: elképzelhetõ, hogy az esetet belföldi terrorizmusként fogják kezelni, de amerikai tisztségviselõk hangsúlyozták: nem nemzetközi terrorizmusról van szó, és a férfi egyedül cselekedett. Az ügyben az FBI nyomoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!