Nagyvilág

2010.02.01. 05:39

Hétfõn nulla órától ismét tiltakoznak a szlovákiai fuvarozók az útdíjrendszer ellen

<p>Hétfõn nulla órától ismét sztrájkolni kezd a kisebb vállalkozókat tömörítõ Szlovákiai Fuvarozók Uniója (UNAS). Követelik, hogy a díjköteles elsõ osztályú utakon június végéig ne szedjenek útdíjat Szlovákiában, és lehetõleg azután se.</p>

Ha ez nem teljesíthetõ, akkor azt szeretnék, hogy 1500 helyett csak 333 kilométernyi elsõ osztályú út legyen díjköteles.
A tiltakozásról részleteket nem árulnak el, csak annyit közöltek, hogy az a két legnagyobb városra, Pozsonyra és Kassára összpontosul majd. Nem a forgalmat akarják akadályozni, de hangsúlyozzák: joguk van tiltakozni az õket ellehetetlenítõ díjrendszer ellen. Az szerintük nemcsak a szállítmányozókat, hanem a lakosságot is érinteni fogja, mert növeli a fogyasztói árakat. Éppen ezért a polgároktól szolidaritást várnak.

Kedden a pozsonyi kormányhivatal elõtt is tüntetésre készül az UNAS. Autókat és jelszavakat rajzolnak majd az aszfaltra, Robert Fico kormányfõnek pedig játékokat visznek, hogy - mint vezetõ képviselõjük mondta - azokkal játszadozzon, ne a polgárokkal és a fuvarozókkal.

Az UNAS annak ellenére tiltakozik, hogy február elsejétõl változik az év elején bevezetett szlovák elektronikus útdíjrendszer. A korábban a rendszerbe sorolt elsõ osztályú utakon határozatlan idõre elhalasztják a díjbeszedést - közölte pénteken a Független Hírügynökséggel a pozsonyi közlekedési tárca. Ugyanakkor visszautasítják az UNAS követelését, hogy az elsõ osztályú utak végképp - tehát a jövõben se - legyenek díjkötelesek.

A fuvarozók - és más érintettek - februártól már csak azokért a díjköteles útszakaszokért fizetnek, amelyeket teljes hosszukban igénybe vettek. A fizetõs útszakaszokat kisebbekre osztották, az eredeti 826-tal szemben februártól 1000 lesz. Ezzel a befizetett díj jobban megfelel a tényleges használatnak.

A Fico-kormány - a fuvarozók január elejei blokádjának engedve - a literenkénti 0,481 euróról 0,391 euróra csökkentette a gázolaj forgalmi adóját, így számítások szerint litere a korábbi 1,14 helyett 1,01 euróba kerül. A miniszterelnök szerint ez a szint teljesen versenyképes a környezõ országokban - köztük Magyarországon - érvényes árral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!