Nagyvilág

2010.02.04. 06:07

Gyors döntés várható Haitiban, a gyerekcsempészet ügyében

<p>Csütörtökön adják át az ügyészségnek, annak a tíz amerikai állampolgárnak az ügyét Haitiban, akiket gyerekcsempészet vádjával vettek õrizetbe a földrengések sújtotta karibi államban.</p>

A magukat baptistáknak valló 5 nõt és 5 férfit szombaton fogták el, amikor 33 árvát próbáltak meg a szomszédos Dominikai Köztársaságba csempészni. Az ügy kínos diplomáciai feszültséget okozott Haiti és a természeti csapás óta a legnagyobb segítséget nyújtó Egyesült Államok között.

"Elõzetes vizsgálataim után átküldtem az ügyet az ügyészséghez" - mondta Isai Pierre-Louise bíró az AFP-nek nyilatkozva. A francia hírügynökség információi szerint az ügyészség még csütörtökön megvizsgálja az ügyet.

Azt nem tudni, hogy mikor várható konkrét döntés az amerikaiak sorsáról. De elemzõk szerint a haiti hatóságok igyekeznek minél hamarabb kikecmeregni a diplomáciai feszültséget okozó ügybõl. Haiti kormányfõje elõször gyermekrablóknak nevezte az elfogottakat.. Azóta finomított, és azt állítja: az amerikaiak nem szerezték be az árvák kiutaztatásához szükséges hatósági engedélyeket. Vagyis feltehetõen igazat állítanak, hogy egy Idaho állambeli baptista egyház tagjai, akik árvaházat akartak létesíteni a gyerekeknek a szomszédos Dominikai Köztársaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!