Nagyvilág

2010.02.28. 16:48

Emberi mulasztás okozta az osztrák sajtfertõzést

<p>A Prolactal nevû osztrák sajtgyártó vasárnap bejelentette, hogy a gyártás közben történt emberi mulasztás okolható a nyolc ember halálát okozó sajtfertõzésért. A cég lisztéria baktériummal fertõzött termékeit január 23-én vonták ki a forgalomból.</p>

A linzi központú osztrák cég közlése szerint 2009 novemberében a lisztéria elleni védelmet szolgáló baktériumkultúrát tévedésbõl egy olyanra cserélték, amely nem nyújtott megfelelõ védelmet. A fertõzött sajtok miatt nyolc ember halt meg Ausztriában és Németországban.

Az érintett tejtermékbõl Ausztriában, Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában vehettek a vásárlók..

A liszteriózis megbetegedést a Listeria monocytogenes nevû baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása okozza. Ez élelmiszerekben gyakran elõfordul, ám megbetegedést csak ritkán okoz. Egészséges emberekben általában semmilyen tünetet nem vált ki, legyengült szervezet esetén viszont nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség kialakulásának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!