Nagyvilág

2010.02.05. 11:27

Eltávolítják az Obama-szobrot az indonéz fõváros parkjából

<p>Az indonéz fõváros hatóságai úgy döntöttek, hogy eltávolítják a Barack Obama amerikai elnököt kisgyerekként ábrázoló bronzszobrot abból a közparkból, ahol tavaly decemberben felállították.</p>

Ezt Dzsakarta önkormányzatának szóvivõje közölte pénteken, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A döntés pár héttel azelõtt született, hogy Obama családjával Indonéziába látogatna, ahol négy évig élt kisgyerekként.

A két méter magas bronzszobor elmozdításáról az alkotás körüli közfelháborodás miatt döntött a város vezetése. A Menteng parkban december 10-én felállított szobor kritikusai szerint helyére egy, az indonéz népet dicsõítõ emlékmûvet kéne állítani. A Facebook internetes közösségi oldalon több mint 56 ezer ember csatlakozott a szoborelmozdításért indított kampányhoz.

A város önkormányzata arról még nem döntött, hová viszik a szobrot, csak annyit tudnak, hogy annak az iskolának a területén lesz, ahol Obama kisgyerekként tanult. Az önkormányzati szóvivõ elmondása szerint az iskola bejárata közelében helyezik majd el az alkotást, hogy az utcáról is látható legyen. A szobrot "amilyen gyorsan csak lehet, remélhetõleg még Obama látogatása elõtt" el fogják távolítani a parkból - közölte a szóvivõ.

Barack Obama 1967-tõl kezdve négy évig élt Indonéziában kisgyerekként, miután anyja egy indonéz férfihez ment feleségül. A Fehér Ház hétfõn jelentette be, hogy Obama márciusban Indonéziába látogat családjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!