Nagyvilág

2010.02.25. 16:38

Börtönbüntetés a teniszmeccs elõtt történt erõszak miatt

<p>Börtönbüntetésre ítélt csütörtökön egy svéd bíróság két helyi férfit, akik tavaly márciusban részt vettek a svéd-izraeli tenisz Davis-kupa meccs elõtti tüntetésen. Az erõszakba torkolló demonstrációval az izraeli hadsereg 2008 decemberi gázai bevonulása ellen tiltakoztak.</p>

A malmõi Fellebbviteli Bíróság az elsõfokú bíróság felmentõ határozatát megváltoztatva a 23 éves Andy Wallint fél év, a 24 éves Patric Johanssont kilenc hónap börtönre ítélte. Egyebek mellett azzal vádolták õket, hogy kövekkel dobáltak meg egy rendõrautót. A két férfit pénzbüntetésre is ítélték. Együttesen több mint 130 ezer korona kártérítést kell fizetniük.

Az erõszakba torkolló svédországi tüntetés az izraeli hadsereg 2008 decemberi gázai bevonulása és a 2009 januárjáig tartó háború miatt tört ki. A tüntetés miatt a Davis-kupa meccset zárt ajtók mögött játszották le Malmõben, ahol a legtöbb muzulmán él Svédországban, mert attól féltek, hogy erõszak lesz a lelátókon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!