Nagyvilág

2010.02.25. 16:13

Bemutatták a világ legnagyobb, napenergiával mûködõ hajóját

<p>Bemutatták csütörtökön a világ legnagyobb, napenergiával mûködõ hajóját Németországban. A hajó a tervek szerint 2011-ben világkörüli útra indul.</p>

A 60 tonnás PlanetSolar nevû hajó elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 kilométer per órás sebességet, és akár 50 embert is vihet magával. A katamaránon 500 négyzetméternyi napelem van.

"Különleges érzés, hogy magam elõtt látom a hajót, amirõl gyakran álmodtam"- mondta Raphael Domjan, a hajó építésének kezdeményezõje, aki a Földkörüli úton a kapitány lesz.
Domjan az elnöke a PlanetSolar-projektnek, amely tavaly kezdett bele a terv megvalósításába. A cél az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemelõ katamarán készüljön. A szponzor, az Autodesk a PlanetSolar mérnökeinek rendelkezésére bocsátott jó néhányat a legfejlettebb digitális prototípus-készítõ szoftvereibõl.

A katamaránt a kieli Knierim Yacthbau építette. A jövõre tervezett nagy út, amely több mint 40 ezer kilométer hosszú lesz, átlag 10 csomós sebességgel, körülbelül 130 napig fog tartani miközben számos világrekord megdöntésére is vállalkozik a kapitány. A nagyobb kikötõkben pedig a várható nagy hírverésnek köszönhetõen sok embernek fogják bemutatni a környezetbarát megújuló energiák lehetõségeit. "Tiszta és csendes lesz"- mondta a hajó készítõje.

A 60 tonnás PlanetSolar nevû hajó elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 kilométer per órás sebességet, és akár 50 embert is vihet magával. A katamaránon 500 négyzetméternyi napelem van. A PlanetSolar-t márciusban avatják fel hivatalosan, majd Hamburgba viszik, a kikötõváros 821-ik születésnapjára, aztán júniustól szeptemberig tesztelik, a jövõ év áprilisában pedig elindul a világkörüli út, amelyet az Egyenlítõhöz közelre terveznek, hogy a napenergia a legerõsebb legyen.

"A PlanetSolar-ral azt akarjuk bemutatni, hogy változhatunk, változtathatunk, a megoldások léteznek, és még nincs késõ. A jövõ nemzedékei ránk figyelnek, mert a mi döntéseink határozzák meg, hogy emberséges lesz-e a jövõ"- áll a gyártó közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!