Nagyvilág

2010.01.28. 18:37

Szlovákiában Fico a legnépszerûbb, de parlamentbe jutna a Magyar Koalíció Pártja és a Híd párt is

<p>Továbbra is Robert Fico kormányfõ pártja a legnépszerûbb Szlovákiában, az összes voks 41,4 százalékát szerezné meg, ha most tartanák a választásokat. Bejutna a parlamentbe a Magyar Koalíció Pártja és a Híd párt is.</p>

A pozsonyi Focus ügynökség január közepén készült és csütörtökön ismertetett felmérése alapján az emberek nem egész kétharmada készül szavazni Szlovákiában, ahol júniusban tartják a parlamenti választásokat. A Független Hírügynökséghez is eljuttatott adatokból kitûnik: a több mint ezer megkérdezett majdnem 15 százaléka biztosan nem járul az urnákhoz, további egynegyede pedig nem tudja, nem akarja megmondani, elmegy-e szavazni.

Száz biztos szavazóból 15 a legnagyobb ellenzéki pártot, Mikulás Dzurinda kétszeres exkormányfõ Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióját választaná. A volt szlovák uniós biztos, Ján Figeµ Kereszténydemokrata Mozgalma a voksok 9 százalékát szerezné meg. A többszörös volt miniszterelnök, Vladimír Meciar Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma 6,5 százalékkal jutna a pozsonyi törvényhozásba.

A négy évvel ezelõtti 11 százalékos választási eredményéhez képest a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt most százból csak hat szavazatot "fogna". Slotáék népszerûsége elemzõk szerint azért csökkenhetett, mert a párt miniszterei több korrupciógyanús botrányba keveredtek.

Alig lépné át az ötszázalékos bejutási küszöböt a Magyar Koalíció Pártja 5,6, valamint az MKP-ból kiváltak által alakított Híd párt 5,2 százalékos eredményével.

Az egykulcsos szlovák adórendszert, a Dzurinda-kormányok idején bevezetett adóreformot kidolgozó Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás Pártja a Focus felmérése alapján 5,1 százalékkal a legkisebb politikai erõ lenne a 150 fõs szlovák parlamentben. Sulíkék egy másik, szintén e héten közzétett felmérés szerint 9 százalékot gyûjtenének.

Bár a csak júniusban lesz, Szlovákiában egyre élesebb a pártok közti küzdelem. Robert Fico szerdán azzal vádolta meg Dzurindáékat, hogy a kormányzásuk idején privatizációból szerzett nem hivatalos "jutalékaikat" külföldre játszották, s most külföldi számlákról folyatják vissza, hogy pártjukat finanszírozhassák. A Dzurinda-párt jelezte, feljelentést tesz Fico ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!