Nagyvilág

2009.01.08. 21:35

Prágai uniós fórum: megengedhetetlen, hogy Moszkva és Kijev ne tegyen eleget kötelezettségeinek

<p>Prága - "Megengedhetetlen, hogy az Európai Unió (EU) lakosai és vállalatai azért szenvedjenek gázhiánytól, mert Oroszország és Ukrajna nem tesz eleget szerződéses kötelezettségeinek" - szögezi el az a közös nyilatkozat, amelyet az uniós tagállamok európai ügyekért felelős miniszterei és külügyi tárcavezetői fogadtak el az EU általános ügyekkel foglalkozó tanácsának (GAC) prágai informális találkozóján.</p>

A résztvevők - köztük Göncz Kinga magyar külügyminiszter - megállapították, hogy az orosz gázellátás szüneteltetése számos európai országnak problémát okoz, s mivel az Európai Unión belül nagyon fontos a szolidaritás, a probléma az egész EU-t érinti.

A most kezdődött cseh soros elnökség keretében tartott prágai fórum emlékeztet: az EU a szállított gázmennyiség csökkenésekor azonnal orosz-ukrán párbeszédet kért, de ők egyelőre nem bizonyították a megoldás iránti eltökéltségüket.

A szakminiszterek tanácsa sürgeti Moszkvát és Kijevet, tegyenek eleget szállítói, illetve tranzitálási kötelezettségeinek. Azt is szeretnék, ha a két ország elfogadná a szállított mennyiség független megfigyelését. "Az uniós országok nemzetközi elveken alapuló, hosszú távú megoldást szeretne a gázszállítás kérdésében, amellyel megelőzhető a mostanihoz hasonló válságok megismétlődése a téli időszak kellős közepén" - hangsúlyozza a nyilatkozat.

A jövőben az Unió különös figyelmet szentel majd az gázellátási rendszerek Európán belüli közvetlen összekapcsolásának, valamint az EU, a szállítók és a tranzitáló országok közti összeköttetés kérdésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!