Nagyvilág

2008.11.14. 15:34

Szlovákiában feloszlatták a szélsőséges Szlovák Testvériséget - Fico ezzel példálózik

<p>Feloszlatta a Szlovák Testvériség nevű polgári társulást a szlovák belügyminisztérium. "A szélsőségek ellen nem elég tiltakozni, keményen fel is kell lépni azokkal szemben" - hangsúlyozza a döntéssel kapcsolatban kiadott pénteki közleményében a szlovák kormányfő.</p>

A társulás tevékenységével gyűlöletet és türelmetlenséget szít nemzetiségi, faji, vallási és politikai okokból, miáltal olyan módon igyekszik elérni céljait, amelyek ellentétesek a Szlovák Köztársaság alkotmányával és törvényeivel" - áll a belügyminisztériumi döntéshez fűzött indoklásban.

A hasonló nevű pártot már korábban betiltották északi szomszédunknál, de aktivistái mostanáig egy polgári társuláson belül még tevékenységet fejthettek ki.

"A Szlovák Testvériség feloszlatása bizonyítéka annak, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya minimális mértékben sem fogja eltűrni a nemzetiségi vagy fajgyűlölet szítását, vagy esetleg az újfasiszta, neonáci társulásokat. Ugyanilyen kompromisszummentesen lép fel azonban minden olyan idegen állampolgárral szemben is, akik ilyen ideológiák terjesztésére Szlovákiába jönnek, függetlenül attól, hogy futballstadionokon garázdálkodókról vagy egyenruhás félkatonai szervezetekről van szó, amelyek utcáinkon menetelnek" - áll a szlovák kormányfő nyilatkozatában.

A közlemény leszögezi, hogy a szlovák kabinet szerint a szélsőségek ellen hasonló módon kellene fellépni az Európai Unió valamennyi tagállamában. "Ha azonban valaki nem tud rendet tenni a szélsőségesekkel, mi azok ellen olyan keményen lépünk fel, amennyire azt törvényeink lehetővé teszik" - zárul a szlovák kormány és kormányfő közleménye.

Robert Fico a kérdésről egy nappal azelőtt nyilatkozott, hogy szombaton a szlovákiai Révkomáromban tárgyalóasztalhoz ül Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel. Pozsony az utóbbi hetekben, hónapokban többször is arra szólította fel Budapestet, hogy keményen lépjen fel a magyarországi szélsőjobboldali szervezetek ellen. A szlovák kritika különösen azt követően erősödött fel, hogy a november elsejei dunaszerdahelyi DAC-Slovan mérkőzésen történt rendőri akció elleni tiltakozásul egy budapesti tüntetésenszlovák zászlót égettek és gyalázták Szlovákiát. Egy héttel később pedig a szlovák rendőrség fellépett a Nemzeti Őrsereg egyenruhás tagjaival szemben, akik az 1938-as bécsi döntésről akartak megemlékezni a délkelet-szlovákiai Királyhelmecen.

Pénteken a szlovák-magyar viszony kapcsán a két kisebbik szlovák kormánypárt is nyilatkozatháborúba keveredett. A Vladimír Mečiar vezette legkisebb koalíciós párt, a Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom euroképviselői ugyanis azzal vádolták meg a Szlovák Nemzeti Pártot, hogy annak vezetője, Ján Slota árt a legtöbbet Szlovákia nemzetközi megítélésének. "Képletesen fogalmazva Slota és társai durva kijelentéseikkel a szlovák ajtó elé piszkítanak " - mondta ezzel kapcsolatban a Mečiar-párt egyik EP-képviselője, Sergej Kozlík.Slotáék éles hangú nyilatkozatban utasították vissza a vádakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!