Nagyvilág

2008.11.14. 16:05

Gyakran verik meg a berlini buszsofőröket

<p>Németország legnagyobb városában, szinte naponta éri támadás a Berlini Közlekedési Vállalat (BVG) autóbusz vezetőit. Novemberben nagy vihart kavart, hogy egy szociáldemokrata politikus részben a sofőröket tette felelőssé azért, hogy agresszív a hangulat a tömegjárműveken.</p>

Ezen a héten, már újabb két berlini buszsofőrt ért merénylet. Az egyik éjszakai járat vezetőjét pofonvágták és kézenharapták, míg egy kollégáját a szintén fiatal támadók szidalmazták, majd leköpték. A Der Tagesspiegel arról tudósít, hogy a Berlini Közlekedési Vállalat (BVG) a jövőben már nem kommentálja a dolgozóit ért atrocitást, mert kevés megértést tapasztalnak a társadalom részéről.

A német fővárosi lap felidézi, hogy Thomas Kleineidam szociáldemokrata képviselő egy novemberi felszólalásában a verekedések 30 százalékáért a BVG sofőrjeit tette felelőssé. A politikus, aki maga is gyakran utazik tömegközlekedési eszközzel példaként említette, hogy a buszvezetők sokszor idegesen, gúnyolódva beszélnek a mikrofonba a babakocsival lassan le-, felszálló asszonyokkal és az idegenellenes megjegyzések sem ritkák. Ez annál meglepőbb, mert a berlini autóbuszsofőrök között is szép számmal vannak nők és külföldi származásúak, színesbőrűek.

A honatya által felvázolt provokációs-elmélet igen felháborította a BVG dolgozóit: ez két eredményt is hozott. Egyrészt a politikus friss nyilatkozatában leszögezte, hogy a "mélyen megsértett" buszvezetők "nehéz munkát" végeznek, amiért tisztelet illeti őket. Másrészt a Berlini Közlekedési Vállalat jelezte, hogy év végéig mind a 2,5 ezer munkatársa "deeszkalációs tréningen" vesz részt, hogy a napi forgalomban kialakuló konfliktusokat az utasok és a sofőrök között békésen lehessen rendezni és a viták ne torkolljanak testi sértésbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!