Nagyvilág

2008.11.12. 16:00

GAZDASÁGI VÁLSÁG: Megszorítások Horvátországban: jövőre nincs fizetésemelés

<p>A válság miatt takarékosságot hirdet a horvát kormány - olvasható horvátországi hírportálokon szerdán. Ivo Sanader miniszterelnök szerdán ült tárgyalóasztalhoz a gazdasági minisztériumban a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel.</p>

A kormányfő azt mondta, hogy jövőre nem nő azok fizetése, akik állami forrásból kapják jövedelmüket. Jövőre a minisztériumok kevesebbet költhetnek reprezentációra, de már az idén is elmaradnak a karácsonyi ajándékozások az állami és a közszférában.

A zágrábi vezetés emellett befagyasztaná a közműdíjakat, nem emelkednének a szociális, egészségügyi és nyugdíjkiadások 2009-ben. A kormány arra kéri a magánszférát, hogy lehetőség szerint ne emeljék a dolgozók fizetését, a szolgáltatások árát. A fejlesztéseket pedig nem saját forrásból fedezné a kabinet, hanem koncesszióba adná- például a zágrábi repülőtér bővítését.

A javaslatokkal kapcsolatban a szakszervezetek azt mondták: megvizsgálják azokat, és értékelik, hogy mekkora előnnyel vagy hátránnyal járnak azok bevezetése a dolgozókra nézve. Az érdekvédők ugyanakkor kifogásolják, hogy minden válság a munkavállalókat terheli. Kiemelték azt is, hogy ellenzik a fizetések befagyasztását, de hajlandók tárgyalni a megoldásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!