Nagyvilág

2008.11.23. 19:20

Az oroszok tagadják, hogy Grúziában az elnöki konvojra lőttek volna

<p>A Dél-Oszétiában állomásozó orosz békefenntartók tagadják, hogy rálőttek volna a grúz és a lengyel elnököt szállító konvojra vasárnap - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.</p>

A két államfő egy ellenőrzőpontot látogatott meg az elszakadásra törekvő Dél-Oszétia közelében, amikor az oroszok lőni kezdtek a tartományból - állította korábban a grúz elnök szóvivője. A grúz elnök szóvivője és a parlament elnöke szerint Dél-Oszétiából érkeztek a lövések. A tartománynak semmi köze az egészhez, nem lőttek - mondta egy dél-oszétiai szóvivő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek. Mihail Szaakasvili grúz elnök és Lech Kaczynski lengyel államfő egy olyan területet látogatott meg vasárnap, ahol augusztusban összecsaptak a grúz és orosz katonák. Egy szemtanú, aki Szaakasvili elnökkel utazott, azt mondta, hogy egyenruhás dél-oszétiaiak adtak le figyelmeztető lövéseket, amikor a konvoj 30 méterre megközelítette a határt. Az elnöki konvoj azonnal elhagyta a helyszínt, senki sem sérült meg. Azt egyelőre nem tudni, hogy az orosz katonák a konvoj felé vagy más irányba lőttek - tette hozzá a grúz elnök szóvivője.
Az augusztusi öt napos orosz-grúz háború óta több incidens is történt a határ mentén, és mindkét fél a másikat vádolja a tűzszüneti megállapodás megszegésével. Grúzia egyébként a Szaakasvilit hatalomra juttató rózsás forradalom ötödik évfordulóját ünnepelte vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!