Nagyvilág

2008.10.09. 11:49

Juscsenko kitűzte az előrehozott parlamenti választás dátumát

<p>Ukrajna – Október 9-én kelt elnöki rendeletével Viktor Juscsenko államfő hivatalossá tette az ukrán parlament feloszlatását, s egyben a folyó év december 7-ére tűzte ki az előrehozott választás dátumát. Aleksander Kvasniewski volt lengyel elnök durva hibának minősítette ukrán kollégája döntését.</p>

Az ukrán Alkotmány vonatkozó cikkelyeire hivatkozva Viktor Juscsenko október 9-én reggel ellátta kézjegyével Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa feloszlatásáról szóló elnöki rendeletét. A dokumentum emlékeztet az ukrán Alkotmánybíróság szeptember 17-i állásfoglalására, amelynek értelmében a többségi koalíció megszűntnek tekintendő, amennyiben összetétele a többséghez szükséges létszám alá csökken. Ebben az esetben a képviselőtestületnek egy hónap áll rendelkezésre az új többségi koalíció megalakítására.

Miután ez az alkotmány és az államfő által kijelölt időpontig nem történt meg, Ukrajna elnöke – élve alkotmányos jogával – elrendelte a VI. összehívású Ukrán Legfelsőbb Tanács megbízatásának idő előtti megszüntetését, s egyben december 7-ére kitűzte az előrehozott parlamenti választás megtartásának dátumát.

Juscsenko szerda esti tévébeszédét követően – mikor is szóban bejelentette elhatározását – a kormánypárti Júlia Timosenko Tömb bejelentette, hogy csütörtökön megfontolják: megtámadják-e bírósági úton az államfő rendeletét. Korábban ugyanis számos politikus amellett foglalt állást, hogy az Alkotmány értelmében a parlament egy éven belül nem oszlatható fel.

A külföldi politikusok közül elsőként Alexander Kvasniewski véleményezte a rendeletet, aki durva hibának nevezte Viktor Juscsenko döntését. A volt lengyel államfő szerint a parlament feloszlatása nem eredményez majd lényeges változásokat, sőt könnyen az ukrán elnök bukásához vezethet.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!