Nagyvilág

2008.10.03. 09:34

A kínai partnervállalat szerint betartották a törvényeket

<p>Betartották az érvényes kínai törvényeket- közölte a kínai TOM telekommunikációs cég pénteken, azután, hogy kanadai számítógépes szakértők azt állították: a kommunista országban politikai szempontból érdekes Skype-üzeneteket figyeltek meg és archiváltak.</p>

Az ügyre a Torontói Egyetemen működő, számitógépes biztonsági szakértőkből álló csoport, a Citizen Lab derített fényt. Az állították, hogy a TOM Online megfigyelés alatt tartja a Skype felhasználókat Kínában. Olyan kulcsszavakra fordít kiemelt figyelmet, mint Tibet, kommunista párt, és demokrácia.

A Skype - melynek tulajdonosa az eBay - még csütörtökön elismerte, hogy kínai partnere, a TOM Online valóban kiválasztott és megőrzött politikailag érzékeny szöveges üzeneteket. A Skype elnöke, Josh Silverman közleményében ugyancsak azt állította, hogy a TOM Online, mint bármely más Kínában működő társaság betartja a helyi törvényeket. Azt azonban a Skype nem tudta, hogy a TOM online számítógépes szervereken is tárolja a szövegrészeket.

"Kínai cégként a Kínában érvényes szabályokat követjük. Más közölnivalónk nincs" - tudatta a Hong Kong-i központú média- és internetcég pénteki közleményében. A társaság képviselői kérdésekre nem kívántak válaszolni.

Kínában erőteljesen cenzúrázzák az internethasználatot. Így hozzáférhetetlen például a kínai disszidánsokkal vagy a száműzött tibeti kormánnyal kapcsolatos minden információ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!