Nagyvilág

2008.07.06. 18:12

Robbanás a pakisztáni Vörös Mecset elleni támadás évfordulójára emlékező tüntetésen - 11 halott

<p>Iszlámábád - Tizenegy rendőr halt meg Pakisztán fővárosában vasárnap, amikor robbanás történt a Vörös Mecset elleni támadás első évfordulójára emlékező tüntetésen.</p>

A több ezer fős megmozduláson beszédet mondó szélsőséges iszlamista vezetők Pervez Musarraf  pakisztáni elnök felakasztását követelték a több mint száz ember halálát okozó ostrom miatt. Az Iszlámábád szívében lévő, keményvonalas iszlám törvénykezést hirdető mecsetet és iskolát 2007 július 3-án vették körbe a pakisztáni biztonsági erők, és nyolc napos ostrom után foglalták el.

A robbanás 15 perccel azután történt, hogy a tüntetők elkezdték elhagyni a demonstráció színhelyét - közölte az AFP francia hírügynökséggel a rendfenntartó erők egy magas rangú tagja. A tisztviselő elmondása szerint 11 rendőr halt meg a robbanásban, amit feltehetően egy öngyilkos merénylő követett el egy, a mecsettől pár száz méternyire lévő kereszteződésnél. Több tucatnyian sérültek meg.

A megmozdulást több ezer rendőr biztosította, akik szögesdrót-akadályokkal tartották távol az autókat a demonstráció helyszínétől. A rendőrök ellenőrzőpontokat is felállítottak, ahol fegyvereket keresve átkutatták a tüntetésre igyekvő embereket. Egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselő még a tüntetés kezdetén úgy nyilatkozott: "semmit sem hagynak a véletlenre".

A tüntetésen beszédet mondó szélsőséges iszlamista vezetők "az Egyesült Államok parancsának engedelmeskedő" Pervez Musarraf pakisztáni elnököt tették felelőssé a Vörös Mecset elleni tavalyi ostromért, és az államfő elítélését, valamint nyilvános felakasztását követelték. A szónokok az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-csapatok elleni szent háborúra szólították fel hallgatóságukat, valamint nem részletezett akciókkal fenyegettek arra az esetre, ha a mecset bebörtönzött vezetőjének bármi baja is esne. Abdul Azizt az ostrom második napján fogták el, amikor női ruhába bújva próbált elmenekülni a körbezárt épületegyüttesből, az azt elhagyó lánytanulók között megbújva.

A pakisztáni főváros szívében található Vörös Mecsetet, amelynek vezetői a legszigorúbb iszlamista törvénykezés bevezetését követelték, 2007 július 3-án vették körbe a biztonsági erők a diákok és a rendőrök között kitört összecsapás után. A nyolc napig tartó ostromban több mint százan haltak meg, és a támadás öngyilkos merényletek sorát indította el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!