Nagyvilág

2008.07.12. 16:53

Felrobbant két tűzszerész Boszniában

<p>Maglaj - Meghalt két tűzszerész szombaton, amikor taposóaknát próbáltak hatástalanítani Bosznia-Hercegovina középső részén - jelentette az AFP.</p>

A becslések szerint az országban még több mint 200 ezer robbanószerkezet van a földben.

A tűzszerészek a Bosznia-Hercegovina középső részén fekvő Maglaj városánál próbáltak egy taposóaknát hatástalanítani, amikor a szerkezet felrobbant. Az aknamentesítők a helyszínen életüket vesztették - mondta egy rendőrségi szóvivő.

Két héten belül ez már a második ilyen baleset volt, legutóbb két civil halt meg, amikor Bosznia északi részén egy erdőben fát gyűjtöttek, ám közben véletlenül működésbe hoztak egy hasonló bombát.

A becslések szerint az 1992-95 között dúlt boszniai háború után még mindig az ország területének 3,4 százaléka van elaknásítva. Úgy tudni, hogy mintegy 220 ezer fel nem robbant szerkezetet rejt a föld. Az elmúlt 13 évben 480 ember halálát és 1100 sebesülését okozták az aknák, amelyek eltávolítása még évtizedekig is eltarthat - figyelmeztetnek a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!