Nagyvilág

2008.06.08. 14:30

"Kémkedésre használhatják a személyi igazolvány adatait"

<p>A személyi bevezetése rendre heves ellenállásba ütközik Nagy-Britanniában. Eegyrészt azért, mert az igazolvány igen költséges lenne, másrészt a legtöbben szabadságojogaik megsérétsét látják benne. <BR /></p>

Brit képviselők szerint a majdani, kötelező személyi igazolványt, illetve annak adatait fel lehet használni az állampolgárok megfigyelésére és "kémkedésre" utánuk.

Nagy-Britanniában eddig nem létezett személyi igazolvány, az emberek útlevéllel, jogosítvánnyal, születési anyakönyvi kivonattal és közületi számlákkal igazolták magukat . A személyi bevezetése rendre heves ellenállásba ütközik, egyrészt azért, mert az igazolvány igen költséges lenne, másrészt a legtöbben szabadságojogaik megsérétsét látják benne.

Egy hárompárti parlamenti bizottság most arra hívta fel a figyelmet, hogy a "Nemzeti Személyazonosság Program" azért lenne veszélyes, mert egyetlen, hatalmas adatbázisban tárolnák minden 16 évnél idősebb brit adataiat, ami különösen sebezhetővé tenné a rendszert.

A bizottság elfogadta, hogy a kormány "nem megfigyelési célzattal" tárolná a polgárok adatait, de garanciákat is követelt arra, hogy további adatokat csak parlamenti jóváhagyás után lehessen bekérni. Ha nem egyértelműek a célok, akkor a közvéleménynek nem lesz bizalma a programban. - tették hozzá. A képviselők sürgették, hogy készüljön részletes terv arra az esetre, ha a tavalyihoz hasonló vészhelyzet lépne fel. A brit adóhivatal tavaly többmillió polgár adatait veszítette el. A parlamenti bizottság szerint azonban nem a technika, hanem az intézményen belüli hanyagság okozta a veszélyes helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!