Nagyvilág

2008.06.16. 22:03

Bosznia közelebb került az Európai Unióhoz

<p>Bosznia-Hercegovina hétfőn aláírta a Stabilizációs és Társulási Megállapodást az Európai Unióval, az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán.</p>

A boszniai törvényhozás április közepén fogadta el azt a sokat vitatott rendőrségi reformtörvényt, amely az utolsó akadály volt annak útjában, hogy a balkáni ország szorosabbra fűzhesse kapcsolatát az Európai Unióval. Már ekkor aláírhatták volna a dokumentumot, az időpontot fordítási nehézségek miatt kellett elhalasztani.

A Stabilizációs és Társulási Megállapodás (SAA) olyan reformokat mozdít majd elő, amik segítik a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést, valamint emelik az életszínvonalat - mondta az Unió bővítési biztosa. Olli Rehn ugyanakkor kiemelte, hogy az eredményekig még sok munka vár a boszniai törvényhozókra.

Bosznia-Hercegovina az utolsó balkáni állam, amely megkezdte a közeledést az európai szövetséghez. Horvátország 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, és várhatóan az Európai Unió 28. tagállama lesz. Macedónia egyelőre jelölt, Albánia, Montenegró és Szerbia pedig már aláírták a saját Stabilizációs és Társulási Megállapodásukat az Unióval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!