Nagyvilág

2008.05.02. 08:50

VÉRFERTŐZÉS AUSZTRIÁBAN - Egy évtizede majdnem lelepleződött a titkos pince

<p>Amstetten - Megszólalt a horror-ház egyik korábbi lakója. A férfi azt állítja egy évtizeddel ezelőtt "hátborzongatóan" közel került ahhoz, hogy felfedezze az ablaktalan földalatti börtönt.</p>

Az alsó-ausztriai Amstettenben, házának pincéjében Josef Fritzl csaknem két és fél évtizeden keresztül tartotta fogva lányát, közben a gyanú szerint hét gyermeket nemzett lányának.

Sepp Leitner az 1990-es években négy éven keresztül élt a ház apró földszinti lakásában, közvetlenül a földalatti rejtekhely fölött. Mint mondta, sosem értette, hogy lehet olyan magas a villanyszámlája, amikor igen keveset tartózkodott otthon, és még mosógépe sem volt. Azonban csak most, az eset nyilvánosságra kerülése után ébredt rá, hogy ő maga fizette a földalatti börtön villanyszámláit, amelyben egyebek mellett egy igen bonyolult biztonsági rendszer üzemeltetési költsége is szerepelt. "Ha egy kicsit kitartóbb vagyok, és utánajárok a magas számla rejtélyének, talán korábban megtaláltuk volna a börtönt" - mondta.

Leitner szerint Sam nevű kutyája is érzékelte, hogy valami nincs rendben a ház pincéjében, az eb ugyanis ugatni kezdett valahányszor elsétáltak a pinceajtó előtt. "Sosem értettük, hogy Sam miért pont ott ugatott. Arra gondoltunk, hogy egyszerűen örül annak, hogy sétálni megyünk" - mondta Leitner, majd hozzátette: a kutyája egyébként ki nem állhatta Josef Fritzlt. "Amikor csak meglátta a férfit, morogni kezdett, pedig soha senkivel nem viselkedett így korábban."

Fritzlnek - folytatta a korábbi lakó - kulcsa volt a ház összes lakásához, amelyek bérlői időről időre észrevették, hogy különféle élelmiszerek tűntek el a konyháikból. Ráadásul az összes lakót megakadályozta abban, hogy használják a házhoz tartozó kertet - az indoka világos volt: ezen keresztül lehetett elérni a titkos pincét.

A 73 éves Josef Fritzl április 27-i letartóztatása után bevallotta a rendőröknek, hogy 24 éven át tartotta fogva és zaklatta szexuálisan saját lányát amstetteni házának pincéjében. A férfi a gyanú szerint hét gyermeket nemzett lányának, közülük egy azonban még csecsemőkorában meghalt. A kapcsolatból született hat gyerek közül hármat a férfi és felesége nevelt föl. A másik három gyerek és édesanyjuk azonban egy 50-60 négyzetméteres földalatti lakásban éltek.

Előzmények:

  • Börtönben az amstetteni vérfertőző
    A St. Pölten-i börtön parancsnokának keddi közlése szerint "jól töltötte az éjszakát" magánzárkájában a hetvenhárom éves Josef Fritzl. Vérfertőzés Ausztriában 008.04.28. Pincében tartotta fogva lányát 2008.04.27. Video

  • Vérfertőzés Ausztriában: teljes a döbbenet az osztrákoknál
    Megkezdte vallomástételét Alsó-Ausztriában az a 73 éves férfi, aki 24 évig tartotta fogva saját lányát háza pincéjében, akit szexuálisan is zaklatott. A hatóság azonban egyelőre nem közölt erről részleteket.

  • Lány a pincében
    Alsó-Ausztria-24 évig tartotta fogva lányát egy osztrák apa a pincéjében- több gyereke is született tőle.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!