Nagyvilág

2008.05.08. 22:04

Már halottjai is vannak a libanoni harcoknak

<p>Bejrút - Három ember meghalt csütörtökön Libanonban a nyugatbarát kormány és a Hezbollah síita szervezet támogatói között kitört, és egyre erősödő fegyveres összecsapásokban - közölte az AFP francia hírügynökség kórházi tisztviselőkre hivatkozva.</p>

Az ország több részéről jelentettek fegyveres harcokat, miközben sokan újabb polgárháború kitörésétől tartanak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa aggodalmának adott hangot, és a politikai krízis békés megoldására sürgette a feleket.

A Hotel Dieu kórház egyik tisztségviselője elmondta, hogy egy-két halott, valamint egy sebesült érkezett hozzájuk, miközben az American University Hospital egyik munkatársa is jelezte, hogy hozzájuk egy halottat és négy sebesültet szállítottak be.

Libanon fővárosában már második napja zárva tartanak az iskolák és az üzletek. Bejrút útjait égő autógumikkal és földkupacokkal torlaszolták el, csakúgy, mint a repülőtérre vezető utat, gyakorlatilag lezárva a légikikötőt. A kormányhoz hű emberek eltorlaszolták a Szíriába vezető autópályát és a fővárosból délre vezető utat is.

A Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah közölte, hogy a kormány akciói a síita szervezet ellen "egyenértékűek egy hadüzenettel". A síita vezető szerint a kormány döntése után "új fejezet kezdődik" Libanon életében, és jelezte: készek fegyverrel megvédeni magukat, ha a kormány le akarná őket fegyverezni.

A libanoni hadsereg közben arra figyelmeztetett, hogy a folytatódó összecsapásoknak csak vesztesei lehetnek, és a növekvő felekezeti erőszak a hadsereg egységét veszélyezteti.

A libanoni kormány kedden közölte, hogy vizsgálatot indít a Hezbollah kommunikációs hálózata ellen, valamint elbocsátották állásából a repülőtér biztonsági főnökét, mert gyanújuk szerint a Hezbollah-nak dolgozott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nyugalomra és békés párbeszédre szólította fel a feleket, valamint követelte a lezárt utak megnyitását. Közben Washington is jelezte, hogy aggódnak a libanoni események miatt, és felszólították a Hezbollahot, hogy fejezze be "bomlasztó akcióit".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!