Nagyvilág

2007.11.27. 08:17

Szigorított belépés az Egyesült Államokba

<p>Az Egyesült Államokba utazóknak mind a tíz ujjáról lenyomatot vesznek belépéskor a washingtoni Dulles nemzetközi repülőtéren csütörtöktől. A jövő év elején pedig további kilenc amerikai nagyváros repülőterén is bevezetik az új rendszert.</p>

Jelenleg a két mutatóujjról készítenek digitális ujjlenyomatot valamint digitális fényképet a beutazóról belépésekor, eddig 90 millió ujjlenyomatot gyűjtöttek össze. Az intézkedést 2001-es szeptemberi támadások után a terrorizmus elleni harc jegyében vezették be.

A tervek szerint 2008 végére minden szárazföldi és vízi belépőhelyen bevezetik az új, szigorúbb azonosító rendszert. Már a jövő év elején érvénybe lép Bostonban, Chicagóban, Detroitban, Atlantában, Houstonban, Miamiban, New Yorkban, Orlandóban és San Franciscóban. Az indoklás szerint ily módon hatékonyabban szűrhetik ki a veszélyes látogatókat, és ígérik, hogy a változás nem növeli meg jelentősen a várakozási időt.

A jövő évi költségvetésben Washington 99 millió dollárt szán az új rendszer bevezetésére. A kongresszus által elfogadott költségvetésben a beléptetésre összesen 462 millió dollárt költ az Egyesült Államok 2008-ban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!