Munkaerőpiac a versenyképesség tükrében

Akt.:
Munkaerőpiac a versenyképesség tükrében
A Világgazdasági Fórum 2004 óta minden évben elkészíti a világ országainak versenyképességi rangsorát a versenyképességi index segítségével. Az index 12 pillérből épül fel, melyek között a munkaerőpiacok hatékonysága is szerepel. Az egyes országok munkaerőpiacainak működése tehát nagymértékben hozzájárul az adott ország versenyképességéhez. De mitől lesz versenyképes egy munkaerőpiac?

Munkaerőpiaci hatékonyság

A hatékony munkaerőpiacok a munkavállalókat a képességeiknek legmegfelelőbb állások felé terelik, a munkáltatókat pedig a humántőke termelékenységének fokozására ösztönzik. Ez által biztosítják a hatékony munkavégzést, és az ahhoz szükséges motivációs tényezőket is.

A munkaerőpiacok elsősorban a humán erőforrás termelékeny szektorokba való allokálásával fokozhatják a versenyképességet. A hatékony munkaerőpiac tehát rugalmas. A foglalkoztatásvédelmi politikák a termelékenység csökkenéséhez vezetnek, a rugalmas munkaerőpiacok azonban lehetővé teszik a munkavállalók szabad áramlását és a vállalatok külső sokkokra való reagálást. A rugalmas munkaerőpiacok ezen kívül biztosítják a termelés feltörekvő ágazatokba való átcsoportosítását, valamint a munkaerő alkalmazkodását a csúcstechnológiai ágazatok új igényeihez. Ezzel hozzájárulnak a technológiai fejlődést gyorsabb ütemben követő iparágakra való specializálódáshoz. A rugalmasság akkor működik a legjobban, ha kiegészül a munkanélküliségi biztosítás valamilyen formájával. Az ilyen segélyek, bár mérsékelten megnövelik a munkanélküliség szintjét és időtartamát, a foglalkoztatás minőségének javításával növelik a termelékenységet. A passzív munkaerőpiaci eszközök mellett természetesen az aktív beavatkozás is fontos.

A munkaerőpiacok másodsorban a humántőke felhalmozásával és a szaktudás teljes potenciáljának kihasználásával fokozhatják a versenyképességet. Ez a legjobb szakemberek bevonzását és megtartását, illetve a képzések fontosságának hangsúlyozását jelenti. A teljesítmény alapú bérezés például bizonyítottan növeli, míg a határozott idejű munkaszerződések csökkentik a munkavállalók motivációját, illetve a képzések fontosságát, és ezeken keresztül a termelékenységet is.

A munkaerőpiaci hatékonyság index

A munkaerőpiacok versenyképességét tehát a rugalmasság és a szaktudás hatékony felhasználása határozza meg, amelyek további altényezőkre bonthatók:

1. Rugalmasság
a. Kooperáció a munkakapcsolatokban
b. A bérmegosztás rugalmassága
c. Felvételi és elbocsátási gyakorlatok
e. Redundancia költsége
e. Adózás hatása a munkára való ösztönzésre

2. A szaktudás hatékony felhasználása
a. Fizetés és produktivitás
b. Szakmai vezetésbe fektetett bizalom
c. Szaktudás megtartására való képesség
d. Szaktudás vonzására való képesség
e. Nők részvétele a munkaerőpiacon

Ezek a tényezők alkotják a munkaerőpiaci hatékonyság indexet, amelyet a Világgazdasági Fórum 1-től 7-ig terjedő skálán pontoz.

Magyarország helyzete

A világ országait vizsgálva, a leghatékonyabb munkaerőpiaccal jelenleg Svájc, míg a legkevésbé hatékonnyal Venezuela rendelkezik. A következő ábrán a Világgazdasági Fórum által besorolt 138 ország közül a 10 legjobb, illetve a 10 legrosszabb pontszámot elérő ország, valamint Magyarország eredménye látható. Hazánk jelenlegi, 4,1-es pontszámával a középmezőnyben helyezkedik el, 80. a 138 besorolt ország közül. Az index alcsoportjait tekintve a rugalmasság esetén 4,7-es pontszámmal az 50. helyen, míg a szaktudás hatékony felhasználása esetén 3,6-os pontszámmal a 96. helyen állunk.


Forrás: Világgazdasági Fórum

Hazánk teljesítménye az index 2007-es megalakulásakor 4,36-os pontszámot ért el, ez után 2010-ben a 2008-as csökkenést követve elérte az eddigi legmagasabb, 4,46-os értéket, majd drasztikus csökkenésbe kezdett. Jelenlegi 4,1-es pontszáma az eddigi legrosszabb mért eredmény.


Forrás: Világgazdasági Fórum

A 12 versenyképességi pillér közül hazánkban a munkaerőpiaci hatékonyság a 8. leginkább versenyképes pillér.


Forrás: Világgazdasági Fórum

Az üzleti hatékonyságra is kiható munkaerőpiaci korlátok közül Magyarországon jelenleg a nem megfelelően képzett munkaerő jelenti a legnagyobb problémát. Emellett mérsékelten a nem megfelelő munkahelyi etika, valamint kis mértékben a korlátozó munkaügyi szabályozások is nehézséget jelentenek.

Linzenbold Dorisz

Eastjob Személyzeti Tanácsadó Bt

 

(Forrás: Világgazdasági Fórum)