Multimédia

2010.05.02. 16:41

Használsz még flopi-lemezt?

<p>Kora szerint már múzeumokban lenne a helye, de a 3,5 colos hajlékonylemez igazi túlélő, sokan még mindig használják.</p>

A 70-es évek elején megjelent és azóta több generációváltást megélő lemezeket idén végleg nyugdíjazzák a gyártók, pontosabban a Sony, amely utolsóként veszi le a palettáról a hajlékonylemezeket:  E héten ugyanis bejelentették, hogy gyakorlatilag beszüntetik a 3,5 colosok gyártását.

Az 1983-ban piacra dobott, 1,44MB kapacitású lemezek hihetetlen mód még mindig jó szolgálatot tesznek. Bizonyíték erre a BBC felhívása. A híportál szerkesztői megkérték olvasóikat írják meg, használnak-e még ilyen lemezeket és ha igen, milyen céllal. A beérkezett mintegy 1000 e-mailben a legkülönfélébb felhasználási módokról írtak a BBC olvasói, de legtöbben még mindig arról írtak, hogy rendeltetésszerűen használják a lemezeket.

Egy londoni vállalkozó például arról ír, hogy évi százezer lemezt vásárol és ajándéktárgyakat készít belőlük. Egy pub tulaja poháralátétet készít belőlük, Peruban pedig csak flopi-lemezre lehet lementeni az adóbevallást az ehhez készült szoftverrel. A beszámolók szerint rendeltetés szerint olyan helyeken használják, ahol az - egyébként még mindig méregdrága - ipari berendezések ezzel kompatiblisek, vagy épp MS-DOS-t használnak. Több köztisztviselő írt a világ minden tájáról, elmondásuk szerint a hivatalokban is gyakori vendég a jó öreg hajlékonylemez.

Az 1,44 megás lemezeket követő újabb generációk kudarcra ítéltettek, az optikai meghajtókkal sem árban, sem méretben nem tudták felvenni a versenyt, elterjedésük legfőbb akadálya azonban leginkább az volt, hogy az új meghajtók nem voltak kompatibilisek a hagyományos lemezekkel, ezzel pedig halva születtek az újabb szabványok. A legígéretesebb próbálkozás az 1994-ben született Zip Drive volt, mely 100, 250 később 750 megás lemezeket is tudott olvasni, az olcsó CD lemezek mellett viszont már senkinek sem kellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!