Multimédia

2008.12.29. 14:55

Újraindult az Európai Unió internetes könyvtára

<p>A digitális könyvtár először november 20-án startolt, de néhány óra alatt összeomlott az érdeklődők nem várt rohamától.</p>

Azóta megnégyszerezték a szerverek kapacitását, és tesztelték felhasználói rohamra is - mondta Martin Selmayr, az Európai Bizottság szóvivője kedden.

A novemberi induláskor óránként tízmillió érdeklődő kattintott a www.europeana.eu oldalra. Jelenleg csak korlátozásokkal használható a hatalmas adatbázis. Regisztrálni például még nem lehet, és a csúcsidőszakokban korlátozzák a látogatók számát.

Várhatóan februárban fognak majd új tartalmat feltölteni a rendszerbe, ezzel még érdekesebbé téve az Europeanát - mondta a szóvivő.

Az Europeanát az ősi alexandriai kísérlet ihlette, amikor megpróbálták a világ összes tudását összegyűjteni. Az Európai Unió könyvtárában az európai intézményekben tárolt filmek, festmények, fényképek, hangfelvételek, térképek, kéziratok, újságok, dokumentumok és könyvek digitalizált változatait érheti el a látogató.

Olyan intézmények vannak a közreműködők között, mint a párizsi Louvre, a londoni British Library, az amszterdami Rijksmuseum és a budapesti Országos Széchényi Könyvtár.

A könyvtár fenntartása évi 2,5 millió euróba (659 millió forintba) kerül. A mostani kétmilliós digitalizált tétel mellé 2010-re további 8 millióval szeretnék bővíteni az Európai Unió internetes kultúrkincstárát.

  • Az internetre hasonlít a jövő áramhálózata
  • Tovább csökkenhetnek a mobiltarifák
  • Rezgős autós alvásriasztó
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!