Multimédia

2008.12.09. 14:08

Internetbiztonsági hivatalt kérnek Obamától

<p>A szakértők szerint tartós biztonsági problémákat jelentenek az interneten a külföldi hírszerzések, katonai szervezetek és bűnözők.</p>

Kiberbiztonsági hivatal felállítását javasolta Barack Obama megválasztott amerikai elnöknek egy magas rangú szakértői testület hétfőn. Az internetes biztonság a 21. század egyik legfontosabb gazdaság- és nemzetbiztonsági kérdése, szögezte le a testület. A szakértők szerint tartós biztonsági problémákat jelentenek az interneten a külföldi hírszerzések, katonai szervezetek és bűnözők. Ha az Egyesült Államok nem válaszol erélyesen, akkor súlyos gazdasági és nemzetbiztonsági károk keletkeznek.

A szakértői testület átfogó kiberbiztonsági stratégia kidolgozását javasolja, amely a probléma bel- és külföldi aspektusait is figyelembe veszi. A bizottság ajánlja, hogy az internetbiztonság kérdését jelenítsék meg az amerikai katonai stratégiában is, érdekében az Egyesült Államok lépjen fel nemzetközileg, diplomáciailag, vessen be gazdaságpolitikai, hírszerzési és igazságszolgáltatási eszközöket.

A testület javaslata szerint az elnöknek nyilatkozatot kell tennie arról, hogy az amerikai internetes struktúra létfontosságú a nemzetbiztonság és a gazdaság szempontjából, és éppen ezért az Egyesült Államok minden eszközzel meg védi azt.

A szakértők javasolják, hogy Obama hozzon létre a Fehér Házban külön internetbiztonsági felelőst, valamint korszerűsítse az internetre vonatkozó törvényt, amelyet több évtizeddel ezelőtt fogadtak el, amikor az internet még nem volt annyira elterjedt, mint ma.

  • Az egér visszaharap
  • Internet a csillárból
  • Az internet átalakítja az agyat
  • IT/Multimédia
  •  


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!