Multimédia

2008.12.08. 11:18

Internet a csillárból

<p>Egy amerikai projektben olyan világítórendszert fejlesztenek, amelyben adatátvitelre használnák a lámpa felvillanásait.</p>

A LED-es fényforrásokon alapuló internetszolgáltatás a mostani WiFi hálózatoknál akár gyorsabb és biztonságosabb is lehet. A fény felvillanásait már az ókorban is használták információ továbbítására, igaz akkor talán a legnagyobb problémát éppen az jelentette, hogy az ellenség is "elolvashatta" az üzeneteket.

Egy amerikai projektben szintén a fény felvillanásait alkalmazzák az információtovábbításra, de a kutatók szerint ez inkább megvédi a felhasználókat a hackerektől. Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa (National Science Foundation, NSF) nemrég 18,5 millió dollárt (közel 4 milliárd forintot) adott egy olyan tudományos projektre, melyben a helyi világítótesteket akarják adatátvitelre felhasználni. A legismertebb vezetéknélüli fény-alapú adattovábbítás, az infravörös technológia nagy népszerűségnek örvendett a bluetooth elterjedését megelőzően. Mivel az utóbbi nagyobb sebességet és hatótávolságot tett lehetővé, manapság annak ellenére kevesen használnak infravörös adatátvitelt, hogy sok eszközben megtalálható ez a szolgáltatás.

A Bostoni Egyetem Okos Világítási Központja (Smart Ligthing Center) által vezetett konzorcium abból indult ki, hogy az alacsony energiafelhasználás az egyik legfőbb követelmény a világítórendszerek fejlesztése során. Ugyan jelenleg az izzószálas égőkhöz képest nagyon drága megoldásnak számít, de a trendek szerint már a közeljövőben számíthatunk arra, hogy a LED-es (Light Emitting Diode, fénykibocsátó dióda) világítás válik uralkodóvá, az alacsony működtetési költségei, és hosszú élettartamából kifolyólag. A LED-ek másik előnye a nagy kapcsolási sebesség, melyből adódóan az áram megszakításaival adatátvitelre is alkalmassá tehető a megfelelő felvillantásokkal.

Elsőre talán ésszerűtlennek tűnik a világítórendszerrel keresztezni a WiFi hálózatot, de a bostoniak érvelése szerint a világítás szinte mindig fel van kapcsolva a számítógép vagy PDA használata során. A másik jelentős érv az Okos Világítás mellett az, hogy amíg a jelenlegi WiFi hálózatok az épület körül ólálkodó hackerek számára kiszolgáltatottá teszik a rendszereket, addig a világítás - ugyan kívülről is látszik valamennyire -, de az adatátvitel csak az adott helységben lehetséges. A fény használatával így akár biztonságosabbá is tehetőek a helyi hálózatok, és a technológia akár 10 megabites kapcsolatra is képes.

A bostoni kutatók egyik vezetője, Thomas Little professzor szerint, a rendszer egyik legfőbb alkalmazási területe az irodaépületeken kívül, az utakon közlekedő járművek közötti adatátvitel lehet. Rengeteg féklámpában már most is LED-et használnak. Ha egy autó hirtelen fékez, és e közben megfelelő adatokat tud szolgáltatni a mögötte haladó járműnek, akkor a hátsó jármű intelligens fékrendszere biztonságosabban tud reagálni a helyzetre, mintha csak a sofőr reflexszerű döntésein múlna a megoldás.
agent.ai
  • Az internet átalakítja az agyat
    Az emberi agy - sok ezer évi szünet után - ismét evolúciós változáson megy át, állítja egy híres amerikai idegorvos, Gary Small professzor.
  • Az Év honlapja díj nyertesei
    Kiosztották az idei Év honlapja díjakat. A zsűri a 14 első díj mellett 9 különdíjat és 22 minőségi díjat is odaítélt, a közönségdíjat a Myvip közösségi portál kapta.
  • Háromévente új laptop, ingyen
    Meghökkentő promóciával állt elő a Fujitsu Siemens. A LifeBook 4 Life akció keretében három évente ingyen kínál új számítógépet a gyártó.
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!